maanantai 23. lokakuuta 2023

Varjojen varjossa

Listahistoriastamme löytyy muutama tapaus, joissa tilastollisesti menestyneempi versio on vuosien saatossa ties miksi jäänyt pienemmän hitin varjoon, kuten Bollandin ykkössingle You’re in The Army Now (1982). Joskus selityksenä lienee alttius ulkomaisen historiankirjoituksen vaikutukselle.

Eilen uusintana tulleessa Pekka Laineen ihmemaassa hehkutettiin The Shadowsin Apachea, kuinka se rautalankasoundeineen muutti Eurooppaa, ”Suomi tiukasti mukana huumassa”, mutta ”Atlantin takana eivät olleet kovasti tätä vailla”. Taas unohtui se, että tuo levytys ei ollut koskaan hitti Suomessa, mutta kitarainstrumentaalin toinen versio oli. Tämä toinen levytys eteni myös USA:n listakakkoseksi ja Kanadassa kärkeen.

Cliff Richardin taustabändinä tunnetun Shadowsin single julkaistiin heinäkuussa 1960 ja ostettiin brittiykköseksi. Marraskuussa ilmestyi tuo kilpaileva versio esittäjänään tanskalainen Jørgen Ingmann. Suomessa se tuli myyntiin kumppaninaan toinen hitti, Pepe-elokuvan nimikappale, joka pärjäili maailmalla Duane Eddyn kitaroimana. Sekä single- että ep-listaltamme irtosi kakkossija toukokuussa 1961. Brita Koivusen laulama Pepe menestyi hyvin, Laila Kinnusen Apassi ei.

Noin kaukaa ei ole olemassa kovin laajaa lista-arkistointia, mutta tiedetyistä maista Länsi-Saksa oli ainoa, jossa Shadows ja Ingmann nousivat kumpikin Top 10 -hiteiksi. Suomen singlelistalle Shadows ehti vasta vuonna 1975 euroviisulla Let Me Be the One.

2 kommenttia:

  1. Shadows-levytysten (paitsi Cliff Richardin kanssa tehtyjen) heikko menestys Suomessa on hämmentävää, etenkin kun hetken aikaa kaikenlainen rautalankaan viittaava nousi listoille. Myös "Apache" on aikoinaan julkaistu suomalaisena painoksena (https://www.45cat.com/record/45dyc1047), mutta jostain syystä jäi silti täysin tuon paljon heikomman Ingmann-version varjoon. Suosikin top 100:n pohjasijoilla Shadows-levytyksiä tietysti kävi, paras sijoitus taisi olla 41 (kappaleella "The Rise and Fall of Flingel Bunt").

    Ruotsissa (Cash Boxin mukaan) Shadowsin "Apache" kävi syksyllä 1960 sijalla 12, Ingmannin keväällä 1961 sijalla 8. "Pepe" oli siellä ykkönen (nuo kaksi ilmestyivät samalla singlellä vain Suomessa). Shadowsille kertyi viisi top 10 -singleä 60-luvulla.

    VastaaPoista
  2. Suomen rautalankakuume oli kovimmillaan vuonna 1963 (esim. listaykkönen Emma), eli Apachen vaikutusta siihen ei voi ihan suoraan yhdistää.

    VastaaPoista