torstai 30. elokuuta 2018

Kysvas #1: Kuka keksi rakkauden?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Kaija Koo ja lauluntekijämies Markku Impiö aikaansaivat niin suuren radio- ja albumi-ilmiön, että singlelistan 18. sijasta huolimatta Kuka keksi rakkauden oli vuoden 1993 ylivoimaisesti suurin hitti. Se vietti puoli vuotta kymmenen soitetuimman radiohitin joukossa.

Moni levy-yhtiö kuulemma hylkäsi Tuulten viemää -albumin naisen suuhun sopimattomien ”rajujen” tekstien takia, mutta Kuka keksi rakkauden tuskin oli tähän pääsyyllinen. Luonnonlakeja tosin sovelletaan rohkeasti, aallot uivat merelle päin ja tähtimetaforatkin kuulostavat kyseenalaisilta. Kysymykseen annetaan yksi vastaus, ”joku”.

En tiedä tapahtuiko se liikennevaloissa vai slummitaaloissa, mutta tämmöistä Dingo tarjoaa. Singlekolmonen, jukebox-ykkönen, 1984-vuosilistan neljäs.
Vastaus 3: Sinä ja minä

Juice Leskisen teoria ei puhu ikuisen rakkauden puolesta. Missin ja seurapiiriplayboyn tarinalla mentiin singlelistan 16:nneksi, jukebox-neloseksi ja 1977-vuosilistan sijalle 72.
Vastaus 2: Anne ja Jacques

Tämän kauemmas – joidenkin mielestä – keksintöä ei voi ajallisesti viedä. Pisteeksi i:n päälle biisi levytettiin suomeksi nimellä Mistä rakkaus alkoi. Paul Anka oli single- ja ep-listan kakkonen, samoin 1960-vuosilistan.
Vastaus 1: Adam and Eve

keskiviikko 29. elokuuta 2018

60 laulua Michael Jacksonista

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta Michael Jacksonin syntymästä, ja juhlistan sitä soittolistalla, jossa hankalinta ei ollut löytäminen vaan karsiminen. Spotifyssa on tajuton määrä kappaleita, joiden nimissä mainitaan tuo tuttu kirjainyhdistelmä – ilmeisesti tällä paljolti haetaan hakutoiminnollista hyötyä.

Erityinen ähkytarjonta on Xxxtentacionilta tai Post Malonelta kuulostavien höpisijöiden ilmeisen tuoreista biiseistä, joita valikoin mukaan vain murto-osan. Jestas kuinka paljon tuon osaston musiikkia suolletaan! Kato kävi myös pointittomilta tuntuvien instrumentaalien ja cover/matkintapotpurien kohdalla.

Spotifyssa on niin ikään kosolti aihetta viistäviä komediaäänitteitä – lähinnä kahden edellisen vuosikymmenen pimeimmältä kaudelta. Halpamarketin alimmalta hyllyltä nyysittyjä pikkupoika"vitsejä" – ei kiitos, ulos kaikki. Noidenkin 60:n kuuntelemisessa on tarpeeksi urakkaa, kenen juhlamieli riittää siihen?

maanantai 27. elokuuta 2018

Elokuun jämä-Top 30

Yhä löytyy laarin pohjalta aikoinaan Facebook-countdowniksi tarkoitettuja listoja. Tämänkertainen konkretisoi sangen hyvin yhden ilmiön nousun ja tuhon. Isoimpien englanninkielisten suomihittien Top 30:ssä on 21 biisiä vuosilta 2000–2009, mutta sen jälkeiseltä ajalta vain yksi.

Englanninkieliset suomalaiset biisit (yksi per esittäjä)

1. The Rasmus: F-F-F-FALLING 2001
2. Lordi: HARD ROCK HALLELUJAH 2006
3. HIM: JOIN ME 2000
4. Poets of the Fall: CARNIVAL OF RUST 2006
5. Sunrise Avenue: FAIRYTALE GONE BAD 2006
6. Nightwish: AMARANTH 2007
7. Anna Abreu: VINEGAR 2008
8. Hurriganes: GET ON 1975
9. Don Johnson Big Band: ONE MC, ONE DELAY 2003
10. Kisu: STOP THE MUSIC 1981

11. Kwan: SHINE 2002
12. Negative: THE MOMENT OF OUR LOVE 2003
13. Bomfunk MC’s: FREESTYLER 1999
14. Killer: ALL I WANT 2001
15. Waldo’s People: LOSE CONTROL 2009
16. Lovex: GUARDIAN ANGEL 2006
17. Sturm und Drang: INDIAN 2007
18. Paul Oxley’s Unit: SPANISH BARS 1982
19. Darude: FEEL THE BEAT 2000
20. Hanna Pakarinen: LOVE IS LIKE A SONG 2004

21. Ari Koivunen: HEAR MY CALL 2007
22. Isac Elliot: NEW WAY HOME 2013
23. I’dees: TIME 2002
24. The Crash: LAUREN CAUGHT MY EYE 2001
25. Rock 'n' Roll Band: I’M GONNA ROLL 1975
26. The 69 Eyes: DANCE D’AMOUR 2002
27. Broadcast: PACIFIC 1981
28. Boycott: GOTTA ROCK 1987
29. Antti Einiö & The Islanders: FARMER JOHN 1964
30. Children of Bodom: IN YOUR FACE 2005

lauantai 25. elokuuta 2018

Posketon tulevaisuus

Viikonlopun voimahahmo, mäkimonttukeikoilla ja kokoelmalevyllä uransa kuittaava Cheek kommentoi eilen Neloselta tulleessa dokumentissa muun muassa odotettua vähäisemmäksi jäänyttä radiosoittoaan Suomen asemilla. ”Olen tämän ajan menestyneistä artisteista melkein vähiten radiossa soitettu.”

Cheek seuraa listoja ja muuta bisnekseen liittyvää tarkasti eikä hänen huomiotaan ole tarvetta käydä kyseenalaistamaan. Hän mainitsi isoimpina radiohitteinään peräkkäiset sinkut Timantit on ikuisia ja Parempi mies, jotka ovatkin hänen ainoat ykkösensä. Kuudella muulla biisillä on menty top kymppiin, mikä ei kokonaishittimäärään nähden tunnu mahtisaavutukselta.

Jos vertailuun otetaan Jenni Vartiainen tai Haloo Helsinki!, selvästi pienempi osa Cheek-hiteistä päätyi tehorotaatioon. Mutta jos suunnilleen samasta menestysluokasta katsotaan vaikka JVG:tä, niin osumatarkkuus oli mielestäni Cheekillä parempi. Tilannetta ehkä hämärtää se, että Popkorni on tämän vuoden mittaan kasvanut JVG:n isoimmaksi radiomenestykseksi ja 2018-hittivuosilistan voittajasuosikiksi.

Takaiskuna voi pitää sitä, että Profeetat-projekti ja Cheekin kaksi Vain elämää -visiittiä eivät poikineet radiosuosiota – toisaalta eivät Juha Tapionkaan 12 esitystä! Sen sijaan kaksi Cheek-coveria (Erinin Mitä tänne jää ja Jenni Vartiaisen Keinu) jäävät aikakirjoihin ekana ja suurimpana Vain elämää -radiohittinä. Niillä kelpaa valot sammuttaa.

torstai 23. elokuuta 2018

Kysvas #2: Lähtisitkö?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Pave Maijanen innostui 1980-luvulla reggaesta nähtyään Steel Pulsen Ruisrockissa, ja vaikutteet näkyvät hänen suosituimmassa biisissään, joka nousi single- ja jukebox-listojen kakkoseksi ja 1985-vuosilistan viidenneksi. Hitticovereita tekivät sittemmin Hausmylly (2004) ja Ville Galle (2015).

Kysymystä olisi hyvä hieman täydentää vaikkapa sanoilla ”silloin kanssani järvelle”, jolloin sitä ei enää luule poistumiskehotukseksi. Teksti etenee muuten pelkässä konditionaalissa, mutta kakkossäkeistön ensimmäiset rivit ovat preesensiä: ”Tunnetko sä kuinka syksy lähenee?”

Carolalla ja Lasse Mårtensonilla on muita suunnitelmia. Jackson-hitin suomennos komeili singlelistan seitsemäntenä ja 1967-vuosilistan sijalla 33.
Vastaus 3: Mä lähden Stadiin

Laulun tehnyt Hectorkin sillä pärjäsi, samoin X Factor -voittaja Elias Hämäläinen, mutta megamenestyksen siitä tekivät Jippu ja Samuli Edelmann. Single- ja radioykkönen, 2010-vuosilistan neljäs.
Vastaus 2: Jos sä tahdot niin

Vesala on vähän turhankin innokas myöntyjä. 2018-listasta ei tietenkään ole vielä tietoa, mutta sijat striimi-7, lataus-2 ja radio-1 on jo kerätty.
Vastaus 1: Nyt on lähtö

tiistai 21. elokuuta 2018

Tyynenmeren baarimikko

Olen kerännyt Hall of Famea hittien säveltäjistä ja sanoittajista sillä kriteerillä, että ainakin 12 biisillä on päästy Suomen listoille. Porukkaa täydennetään ajan ja hoksausten myötä, ja tuorein hoksauksen kohde on Esa Kaartamo, jonka kuolemasta kerrottiin eilen.

Broadcastissa levytysuransa aloittaneelle Kaartamolle kertyi yhteistyökumppaneita oheisen nimistön ulkopuoleltakin – listoille hänen hengentuotteillaan pääsivät myös Suvi Teräsniska (11. hetki) ja Riki Sorsa (Na na naa). Harvinainen meriitti on osallisuus J. Karjalaisen hitin syntyyn, ja Peer Günt -yhteys muuten vain yllättävä.

Menestyneimmät Esa Kaartamon sävellykset 
ja/tai sanoitukset Suomen listoilla
1. J. Karjalainen: MIES JOLLE EI KOSKAAN TAPAHDU MITÄÄN •••• 1992
2. Broadcast: PACIFIC ••• 1981
3. Kaartamo Kettunen Kuustonen: KUNINGATAR •• 1998
4. Peer Günt: BARTENDER •• 1987
5. Esa Kaartamo: ONNEN KULKURI • 1993
6. Esa Kaartamo: KUKATIES • 2002
7. Susanna Haavisto: SIIVET ENKELIN • 1994
8. Kata: YOUR LOVE (AIN’T GOOD ENOUGH) • 1989
9. Samuli Edelmann ja Mikko Kuustonen: VELI ÄLÄ JÄTÄ • 2004
10. Broadcast: YOU BREAK MY HEART • 1983
11. Mikko Kuustonen: HIETANIEMI 2007
12. Pepe Ahlqvist: BACK TO THE RIVER 1989

maanantai 20. elokuuta 2018

Rakkaus aina mielessä

Striimatuimmat-lista antoi torstaina taas itsestään elonmerkin ja sai aikaiseksi ehdan kuriositeetin. Sen ykköseksi noustiin nimittäin ilman että olisi käyty lainkaan Spotifyn päivälistan kärjessä. Dynoron ja Gigi D’Agostinon In My Mind vietti koko viikon kakkos- ja kolmossijoilla.

Kuvion taustana on se vähän kökkö järjestely, että uudet biisit julkaistaan perjantaisin ja saavuttavat ekan listasijansa kuuden päivän striimeillä, koska listan laadintaväli on torstai–keskiviikko. Benjaminin eka suomenkielinen single Naarmuja syyhki laakista Spotify-kärkeen, mutta ei ehtinyt kuudessa päivässä saavuttaa In My Mindin seitsenpäiväistä saldoa. Ja torstaina Naarmuja sai luovuttaa päivälistan paalupaikan – kyllä, In My Mindille.

Historiaa tehtiin siinäkin, että Dynoro eli Edvinas Pechovskis on ensimmäinen liettualainen lista-artisti Suomessa. Joku voisi ihmetellä, miten nippanappa parikymppinen Dynoro päätyi yhteistyöhön viisikymppisen D’Agostinon kanssa, mutta aika tavallinen tapaushan tämä: biisiin on vain yhdistetty D’Agostinon vanha hitti L’amour toujours, joka tilastoitui meillä kolme vuotta sitten kanadalaiskaksikko Dzeko & Torresin versiona.

Perjantaina Gasellien ja JVG:n Mitä mä Malagas? rynni Spotify-huipulle niin vakuuttavin lukemin, että kuudenkin päivän kertymä saattaa riittää Striimatuimmat-listan ykköseksi. Täten siitä tulisi tänä vuonna jo kolmas paalupaikalle johtanut JVG-vierailu. (Aiemmat Haloo Helsinki!: Texas ja Tippa: Roska silmäs).

lauantai 18. elokuuta 2018

Kysvas #3: Missä se Väinö on?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Vaikka ei ilmestynyt myyntisinglenä ja oli radiopromollakin kakkosraitana (sekä albumin viimeinen biisi), Missä se Väinö on? kasvoi J. Karjalaisen uran suurimmaksi hitiksi. Se oli pitkäaikainen radioykkönen (vaikka Macarena-ilmiö katkaisikin putken ennenaikaisesti) ja 1996-vuosilistan nelonen.

Karjalainen on haastatteluissa kuvaillut tekstiä pelkäksi loruksi ja sanonut varsinaisen sisällön löytyvän Malang Cissokhon mandingonkielisestä osuudesta. ”Lorupuolella” kysymykseen vastataan kahdella tavoin: Väinö löytyy omenapuun tai pyöreän kuun alta. Ensinmainitun pohjalta vastaajamme antavat vaihtoehtoja, jos Väinö taas sattuisi katoamaan.

Movetronin kolmas hitti eteni singlelistan 10:nneksi, 50 hittiä -listan 11:nneksi ja 1995-vuosilistan sijalle 153.
Vastaus 3: Alla koivupuun

Kuumimman hittikautensa loppupuolella Eino Grön versioi sota-aikaisen tangon ja pääsi singlelistan kahdeksanneksi ynnä 1966-vuosilistan 42:nneksi.
Vastaus 2: Syyspihlajan alla

Tästä tuli Aikakoneen kolmas hitti vain kaksi viikkoa ennen Movetronia. Tulosta tuli enemmän, radiosoiton ykkössija ja 1995-vuosilistan numero 11.
Vastaus 1: Alla vaahterapuun

torstai 16. elokuuta 2018

71 x Madonna 60


Madonnan listasaavutuksia on revitelty ja ihmetelty blogissa monesti, mutta vielä kehitin yhden katsantotavan: aikajana. Oheisessa graafissa näkyvät nimeämättöminä kaikki hänen Suomen listoille nousseet hittinsä 30 vuoden aikana – mitä pitempi palkki, sitä enemmän pisteitä. Moni on niputettu studioalbumien ja soundtrackien alle, mutta paljon on irtomenestyksiäkin, kokoelmatäkyjä sun muuta. Klikkaa isommaksi.

Vaikka vauhti on lähimenneisyydessä selvästi hiljentynyt, Madonnan ansioluettelo on yhä omassa luokassaan. Striimiajan biisiryöpsähdyksistä ja Vain elämää -tykityksistä huolimatta edes Cheek, Jenni Vartiainen, Antti Tuisku tai nuorena aloittanut Robin eivät ole yltäneet omia ikävuosia vastaavaan hittien määrään, kun lasketaan vain täyssoolot ilman vierailuja. Tänään 60 vuotta täyttävällä ihmetädillä on niitä 71.

Vain yhdellä muulla artistilla on enemmän pelkästään omiin nimiin merkittyjä listahittejä kuin ikävuosia, ja saavutus on hyvin tuore. Kun 25-vuotias Sanni julkaisi hiljattain yhtä aikaa singlet Jacuzzi ja Sit ku mä oon vapaa, hänen pottinsa kasvoi 24:stä 26:een. Onnea Sannille, ja vielä enemmän Madonnalle!

tiistai 14. elokuuta 2018

Kesä ilman kesäyökaupunkia

Mamma Mia! Here We Go Again -soundtrackin nousussa listakärkeen on yksi erityisen häkellyttävä piirre. Pelkkiä Abba-covereita sisältävillä albumeilla on näet menty jo kolme kertaa ykköseksi ja kerran kakkoseksi. Aiemman Mamma Mia!n (2008) lisäksi Rajaton (2006) on käynyt pokkaamassa kultaisen ja A-Teens (1999) hopeisen mitalin. Pitää muistaa myös ratkaisevasti bändiä rehabilitoinut Erasuren ykkös-ep Abba-esque (1992).

Eka Mamma Mia! koostui lähes pelkästään singlehiteistä, ja niitä jäi käyttämättä niin vähän, että toisen paketin biisivalinnat askarruttivat. Albumiraitoja, samojen hittien toistoa? Niitäkin, mutta ääneen pääsivät ensi kertaa myös Knowing Me Knowing You, One of Us ja itsensä Cherin tulkitsema Fernando. Meryl Streepin laulama The Day Before You Came kuullaan levyllä, ei elokuvassa.

Mutta yksi puuttuu edelleen: Abban ainoa Suomen jukebox-ykkönen, myös singlekärjessä komeillut Summer Night City (1978). Menestyksestä huolimatta – ja siitä, että monet musiikkitoimittajat yhä sijoittavat sen bändin parhaimmistoon – abbalaiset ovat toistuvasti kertoneet katuvansa sen julkaisemista. Se jätettiin jo aikoinaan pois Voulez Vous -albumilta ja Gold-kokoelmalta. Video sentään löytyy viralliselta Vevo-kanavalta.

Benny Andersson ja Björn Ulvaeus ovat muistelleet, että Summer Night Cityä miksattiin luultavasti kauemmin kuin mitään muuta heidän levytystään, mutta siihen oltiin silti pettyneitä. Voisi luulla, että ”epäonnistumisen” korjaamisessa olisi vuosikymmenten jälkeen ollut heille sopiva velvoiteprojekti – että se kuultaisiin elokuvassa sellaisena kuin mihin muinoin pyrittiin. Voisi ja voisi.

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Etsi/korvaa/kerro

Sisältää hitin -sivustoon ja -kirjaan tutustujat ovat nähneet, että levyluettelossa albumin nimi on lihavoitu erottuakseen perässä seuraavasta levymerkin nimestä. Kummassakin lihavointi on tehty joka levyyn erikseen. Indesigniin perehdyttyäni hoksasin että lihavoinnin voi taitossa automatisoida, jos nimien välisen sanavälin muuttaa katkeamattomaksi.

Miksi tätä selitän? Siksi, että helpoimmin muutos toteutui etsi/korvaa-komennolla, johon kopsattiin kunkin levymerkin nimi ja sitä edeltävä sanaväli. Muutos ei vaikuttanut hittien levymerkkeihin, koska ne on kirjoitettu sulkeisiin. Kun korvaustaulu ilmoitti, montako muutosta millekin sanalle tuli, sain samalla selville, millä merkeillä julkaistuja albumeita on ollut Suomen listoilla eniten.

Tulos ei tietenkään ole idioottivarma. Esimerkiksi kun tein korvauksen (sanaväli)Bell, se vaikutti myös Jon Bellionin nimeen. Mutta valtaosa merkkinimistä on niin omanlaisiaan, että harvat vahingot voi korjata erikseen ja oheinen listaus on riittävän oikeansuuntainen julkaistavaksi. Siis useimmin albumitilastossa esiintyneet levymerkit:

435 Columbia, 433 RCA, 315 EMI, 265 Epic, 256 CBS, 221 Parlophone, 216 Virgin, 215 Poko, 212 Capitol, 209 WEA, 199 Mercury, 182 Warner Bros, 177 Nuclear Blast, 176 Universal, 165 Spinefarm, 165 Atlantic, 152 Island, 142 WM Finland, 120 Roadrunner, 116 Johanna, 114 AXR, 114 Monsp, 113 Finnlevy, 109 Bluebird.

Ihmettelin ensin, miksi 1960- ja 1970-lukujen kotimainen klassikko Scandia jäi numeroon 78. Mutta albumilistahan starttasi vasta 1966 ja suosi alkuun ulkomaista rockia. Scandia oli ensin itsenäinen levy-yhtiö ja vuodesta 1972 Fazerin alamerkki. Viimeinen sillä julkaistu listaykkönen oli Pirkka-Pekka Peteliuksen Muistan sua Elaine (1984).

perjantai 10. elokuuta 2018

Kysvas #4: What Is Love?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Kun singlelistan kärkipäähän ilmaantui tyhjästä joku Haddaway ja joku What Is Love, se tuntui dj-den aikaansaamalta tilasto-oikulta. Eipä arvannut, että kyseessä olisi tuleva klassikko ja 1993-vuosilistan nelonen. Ei liioin sitä, että Tauski ja Enzo tekisivät siitä oman versionsa vuonna 2009.

Aviopari Dee Dee Halliganin ja Junior Torellon kynäilemä What Is Love on ehta kysymysbiisi, joka ei edes yritä itse tarjota vastausta. Dilemma kumpuaa turhauttavasta, jopa yksipuoliselta vaikuttavasta suhteesta. ”We are together, I need you forever, is it love?”

Tuoreen Idols-voittajan Hanna Pakarisen metafora harppoi sekä single- että radiolistan kärkeen ja rankkaantui 2004-vuosilistan 12:nneksi.
Vastaus 3: Love Is Like a Song

Sound of R.E.L.S.in ensisingle (jos oletamme että kyseessä oli uusi bändi eikä Bogart Co uudella nimellä) nousi singlelistan yhdeksänneksi ja 1994-vuosilistan sijalle 86.
Vastaus 2: Love Is the Powa!

YUP:n toteamus sai inspiraationsa Velipuolikuun vanhasta Fylli-tätisketsistä. Sillä mentiin singlelistan ysiksi ja 2001-vuosilistan 158:nneksi.
Vastaus 1: Rakkaus on pesti hulluuteen

keskiviikko 8. elokuuta 2018

Jälkiviisas peilikuva

Olen joskus maininnut americanradiohistory.com-sivuston, jonne skannataan vanhoja musiikkilehtiä. Hiljattain sinne ilmaantui muinaisia vuosikertoja viikkolehti Record Mirrorista, jota luin innokkaasti 1980-luvun alusta lakkauttamiseensa asti, mutta jonka aikaisempaan historiaan en ole juuri törmännyt.

Brittien musiikkilehdistö muuttui paljon punkin myötä – niin Record Mirrorkin, vaikka se virallisine listoineen pysyi hittiorientoituneempana kuin NME tai Melody Maker. Oikeastaan sen punkia edeltänyt olomuoto paljastui juuri sellaiseksi kuin oletinkin. Hitit ja niiden ennustaminen olivat lehden leipälaji. Singlepalstalla tutkittiin listapotentiaalia lähes ainoana levyn ominaisuutena.

Niinpä sen ennusteita on helppo rääpiä jälkiviisaasti, ja poimin oheen (klikkaa isommaksi) 1.11.1975 ilmestyneen palstan, jossa käsiteltiin kaksi vuoden isoimmiksi menestyksiksi kasvanutta sinkkua, Hot Chocolaten You Sexy Thing ja Queenin Bohemian Rhapsody. Muistettaneen molemmat edelleen. Kumpaakaan ei silti kelpuutettu viikon ykkösvalinnaksi.

Niitä potentiaalisemmaksi vainuttiin ”Gary’s just great” -otsikolla Gary Glitterin single Papa Oom Mow Mow. Nostoa voi pitää harvinaisen epäonnistuneena, sillä esittäjänsä yhdentoista peräkkäisen Top 10 -hitin jatkona se jäi sijalle 38! Glitter ei koskaan varsinaisesti toipunut flopista, vaikka yhdeksän vuotta myöhemmin kävikin seitsemäntenä joulusinglellään. Toukokuussa hän vietti lähteestä riippuen 74- tai 78-vuotissynttäriään vankilassa lapsiseksituomiotaan istuen.

maanantai 6. elokuuta 2018

Kysvas #5: Mä mistä löytäisin sen laulun?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Merja Rantamäen pari vuotta kestäneen menestyskauden aloitti venäläissävellys, joka nousi listoille toisenakin sanoituksena (Neilikka: Haluan löytää uuden laulun). Rantamäki veti paljon pitemmän korren – pitkäikäinen hitti (singlekolmonen, jukebox-kuutonen) päätyi 1976-vuosilistan pronssikorokkeelle.

Balalaikkaintrolla siunattu laulu siis etsii laulua, joka ”meille tehty on” ja kuvailee sen vaatimuksia: herkkyyttä, pienuutta, lämpöä, onnen aurinkoa, ikävän ja surun sointuja. Mä mistä löytäisin sen laulun ei sisällä kertosäettä, mutta jokainen sen neljästä a-osasta alkaa nimikysymyksellä.

U2:n mielestä kysyjä kaipaa ”tiedän miltä susta tuntuu” -sarjan empatiaa. Single kiipesi viidenneksi ja 1987-vuosilistan sijalle 36.
Vastaus 3: I Still Haven’t Found What I’m Looking for

Meillä Australiassa kyllä riittää lauluja, tuumii Men at Work. Menestyneimmillään yhtye nousi singlelistan neljänneksi ja 1983-vuosilistan 32:nneksi.
Vastaus 2: Down Under

Runollisimman neuvon antaa länsinaapurin Ankie Bagger, joka nähtiin singlelistan 12:ntena ja 1989-vuositilaston 149:ntenä.
Vastaus 1: People Say It’s in the Air

lauantai 4. elokuuta 2018

Ykkösen havainnekuva

Striimatuimmat-listaa ei tätä kirjotettaessa ole taaskaan päivitetty, mutta sitä johtaisi luultavimmin Anna Abreu. Sinä runsaana kuutena vuonna, kun suoratoisto on huomioitu virallisilla listoilla, Abreun ainoa ykkönen on ollut JVG-vierailu Huominen on huomenna (2014). Samainen JVG-vierailu on hänen ainoa suomenkielinen radioykkösensä – englanniksi laulamalla hän ylsi paalulle kolme kertaa vuosina 2007–2008.

Voisiko striimisuosikki Yhen elämän juttu palauttaa Abreun myös radioaalloille? Tuoreimmasta Top 20 -merkinnästä (Ayo, #17) on jo kolme vuotta, vaikka uutta tavaraa on laitettu tuon tuosta tarjolle. Edellinen sinkku Amor amor kävi sijalla 38, mutta muutoin radiot ovat viime aikoihin asti tykänneet kernaammin soittaa viiden vuoden takaista Vain elämää -coveria Kylmästä lämpimään, jolla on melkein sata Top 100 -listaviikkoa.

Abreuhan on julkaissut nyt kolme singleä pelkällä sukunimellä, joka tiedotteissa on nolosti opastettu kirjoittamaan versaalikirjaimin – jotkut toimittajat vielä nolommin ovat menneet tottelemaan opastusta. Koska vasta kolmas ”uuden nimen” sinkku otti menestyäkseen, niin toivottavasti kaikki osaavat tulkita tilanteen niin, että hittejä ei tehdä kulahtaneella nimikikkailulla, vaan paremmilla biiseillä.

torstai 2. elokuuta 2018

Kysvas #6: Kuka mitä häh?

Kesäsarjassa poimitaan listahistorian 20 menestyneintä kysymykseksi nimettyä hittiä ja vastataan niihin toisten hittien nimillä.

Sleepy Sleepersin ekan singlen Kuka mitä häh tekivät aivan muut tyypit kuin kenet sittemmin opimme tuntemaan yhtyeen voimahahmoina. Se nousi sinkkuykköseksi, jukebox-kakkoseksi ja 1975-vuosilistan seitsemänneksi ja on myös Spotifyssä selvästi eniten kuunneltu sliippariäänite.

Tekstissä muistellaan taannoista saunareissua, arvuutellaan tapahtumia ja otaksutaan Eero-nimisen henkilön nousseen niissä pääosaan. ”Olitko se sinä vai olinko se minä?” Kuulija aprikoi lähinnä sitä, mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa, jos munat palavat ”aivan tykkänään”.

Juha Vainio turvautui siihen helpoimpaan vaihtoehtoon 25:nneksi nousseella singlellään, joka löytyy 1970-vuosilistan sijalta 81.
Vastaus 3: Mä en muista mitään

Lehtivihreät teki vuosina 1997–99 kolme singlehittiä, joista viimeinen saavutti myyntilistasijan 14.
Vastaus 2: Pakko kai myöntää

Harri Marstion viimeiseksi varsinaiseksi soolohitiksi jäänyt biisi ylsi radiolistan ykköseksi ja 1993-vuosilistan sijalle 61.
Vastaus 1: Mä sua, sä mua

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Merkkikuukausi 8/2018

Sarjassa juhlitaan artisteja, joiden ensikäynnistä Suomen listoilla tulee tässä kuussa kuluneeksi pyöreähköjä vuosia.

50 vuotta: Markku Suominen
Suomisen neljän listasinglen nimistä muodostuu hämmentävä tarina: Hän. Sade. Ammuin hänet. Tyhjät päivät.

45 vuotta: Roberta Flack
45 vuotta: Status Quo
45 vuotta: Nazareth

Flackin Killing Me Softly with His Song oli yllättäen vuoden 1973 suurin hitti. Eka Status Quon yhdeksästä lista-albumista oli Piledriver, Nazareth esittäytyi samaan aikaan Razamanazilla. Kummankin bändin uran korkeimmaksi sijaksi merkittiin kolmonen.

25 vuotta: The Smashing Pumpkins
25 vuotta: Type 0 Negative
25 vuotta: Cypress Hill

Kolme erityylistä jenkkiyhtyettä, joiden tilastolliset saavutukset ovat varsin samankaltaisia: 5–7 lista-albumia, joista parhaat top viidessä. Aloittajina Siamese Dream, Bloody Kisses ja Black Sunday. Mutta mikä kokoonpanoista ainoana ylsi ykköseksi? Cypress Hill.

15 vuotta: Beats and Styles
15 vuotta: The Darkness

Biittikaksikko iski isosti Raymond Ebanksin ja Toni Wirtasen tähdittämällä Dynamite-sinkulla. Darknessin Permission to Land pysytteli albumilistalla 14 viikkoa.

10 vuotta: Haloo Helsinki!

Radiohitillä Vieri vesi vieri esiin päässyt kvartetti sai odotella kunnon suosiota muutaman vuoden, mutta sitten ansioluettelo alkoi karttua ahkerasti muun muassa 12 radioykkösellä ja albumilistaviikkoennätyksellä.