sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Fyysisyys on vikkelyyttä

Viikko sitten Dimmu Borgir nappasi 20-vuotisen listauransa oivimman numeron debytoituaan albumitilaston neljäntenä. Uusimman listan korkein uutuus Arctic Monkeys (#5) on myös ylempänä kuin koskaan. Tähän asti Dimmu oli parhaimmillaan nähty kuudentena, Monkeys kahdella levyllä kahdeksantena.

Sen pitemmälle Arctic Monkeys tuskin haluaa myötäillä Dimmua, sillä tämän Eonian romahti toisella viikollaan 29:nneksi. Fyysisen myynnin vetämien albumien liikkeet ovat käyneet entistäkin sukkelammiksi – ääriesimerkkinä Kalmah, jonka Palo debytoi viisi viikkoa sitten kolmossijalla ja katosi Top 50:stä jo seuraavalla viikolla. Ainoa listaviikko on vietetty noin ylhäällä viimeksi Top 40 -aikakaudella, ja silloin asialla oli Negativen kokoelma God Likes Your Style (2009).
(Huom, lisäys tähän kommenteissa.)

Vinyylipainoksillakin saadaan joskus listasijoihin kunnon nytkähdyksiä, ja ne korostavat listaelementtien vastakkaisuutta: striimaus on kuuntelua, mutta tutkimusten mukaan merkittävää osaa nykyisin ostettavista vinyylialbumeista ei kuunnella ollenkaan! Uusi askel mainstreamiin oli Juha Tapion Kuka näkee sut -albumin vinyylipainos, jonka avulla kahdeksanneksi pudonnut entinen ykkönen peruutti takaisin kakkossijalle.

5 kommenttia:

  1. Omnium Gatherumin "Grey Heavens" oli viikolla 8/2016 kakkosena ja putosi heti pois. Onneksi vielä ei ole nähty minkään albumin viettävän ainoaa listaviikkoaan ykkösenä – ehkä tuokin on vain ajan kysymys...

    VastaaPoista
  2. Joo, olen tuon blogissa silloin noteerannut, mutta en merkinnyt arkistoihin. Tavallaan väittämäni pitää paikkansa, kun käytin sanoja "noin korkealla". Kiitos oikaisusta.

    VastaaPoista
  3. Mitataanko striimauksessa sitä, saako joku uusia kuulijoita julkaisuviikkonsa jälkeen, vai striimaavatko albumia etupäässä ne samat ihmiset, jotka julkaisuviikolla kuuntelun aloittivat? - Jos eroa ei tehdä niin tässäkin mielessä virallinen lista painottuu epäreilusti striimausten suuntaan. Fyysisen albumin ostajat kun oletettavasti kuuntelevat sitä levyä siltä fyysiseltä tallenteelta. Vaikka suoratoistopalveluiden käyttö valtaa alaa on edelleen nähtävissä genre- ja ikäryhmäeroja käytön suhteen. Laskentatapa johtaa joidenkin kuuntelijasegmenttien väheksyntään.

    VastaaPoista
  4. Striimausta mitataan niin kauan kuin sitä tapahtuu, senhän takia pari levyä on ollut listalla jo yli kolme vuotta. En usko että laatijat ajattelevat kuulijasegmenttien edustavuutta, vaan ensisijassa sitä, mikä kulutusmuoto tuottaa rahaa. Mitä suuremman osan tuloista suoratoisto tuo, sitä suuremman painoarvon se saa listalaskennassa.

    VastaaPoista
  5. Eli lista ei kuvaa enää sitä mikä on suosittua, vaan sitä mikä tuottaa rahaa. Eiväthän ne toisistaan riippumattomia asioita ole, mutta vastaavuus on nyt monimutkaiempi kuin aiemmin.Ja johtaa tyylillisiin painotuksiin - kierteeseen, jossa ne jotkut kuuntelijat ja musiikinostajat jäävät vähemmälle huomiolle. Eli rahan tuijottaminen ikääänkuin kääntyy itseään vastaan, koska sivuunjääneiltä musiikinkuuntelijoilta jää pennoset keräämättä.

    VastaaPoista