maanantai 10. toukokuuta 2010

Suuret ikäluokat tulevat

Viikko tuulahtaa taas tuoreesti, kun vahvimmat uudet listaehdokkaat tulevat neljältä luotettavalta suomalaisen perusmiehen etunimeltä: Kari Tapio ja Matti & Teppo. Ensimmäiset kaksi ovat ehtineet netota kolmen vuoden sisällä sijat 1–2–6–3 ja jälkimmäisetkin kolme Top 5 -albumia neljässä vuodessa. Sijoituksia ei ainakaan pudota se, että Vieras paratiisissa ja Peruskallio julkaistiin äitienpäiväksi.

1940-lukulaisten vireyttä ovat todistelleet ahkerasti myös Paula Koivuniemi (neljässä vuodessa 7–11–6–3) ja ykkössijoja rohmunnut Vesa-Matti Loiri. Matin ja Tepon 1980-luvun alku poislukien kaikki mainitut elävät pitkän uransa tulosvastuullisinta aikaa. Veljekset poikkeavat linjasta siinä, että kun muut suosivat coverlevyjä (Vieras paratiisissakin on sellainen), he kirjoittavat yhä suuren osan kappaleistaan – pääosin Matti.

Tutkin sekä Fonosta että Ylen äänitearkistosta, mahtuuko noiden muiden levytyksiin lainkaan omia sävellyksiä. Koivuniemi on merkitty kahteen biisiin yhdessä Esa Niemisen kanssa, Kari Tapio viiteen ja Loiri vain yhteen – jonka haasteellisuudesta kertonee tarpeeksi se, että kyseessä oli Jean-Pierren Kuselan tulkitsema Saattokeikka-rap.

Sanoittajana Koivuniemellä on samoin kaksi merkintää ja Loirilla toistakymmentä – lähinnä huumoria ja uran alkuaikojen k/väännöksiä. Kari Tapio on verrattain tuottelias tekstittäjä, mutta uudella levyllä hänen käsialaansa on vain päätösraita Nyt uskonkin niin. Muut suomennettiin jo aikoja sitten toisille laulajille, esimerkiksi nimikappaleen levytti ensimmäisenä Olavi Virta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti