maanantai 24. toukokuuta 2010

Pakko katsoa 7: I’m Not Perfect

Listablogin epäsäännöllisessä sarjassa esitellään hämäriä mutta sivistäviä videonäkymiä hittihistoriasta.

Grace Jones alkoi herättää huomiota 1970-luvun lopulla stylisti-poikaystävä Jean-Paul Gouden kehittelemällä rankan androgyynillä tyylillään ja ultratrendikkäällä rytmimusiikillaan, joka paikoitellen myös menestyi – Nightclubbing (1981) nousi mm. Ruotsin albumilistan neljänneksi. Suomessa nainen noteerattiin vasta vuoden 1985 James Bond -leffaroolin myötä, ja tilastodebyytiksi muodostui kokoelma Island Life.

Uusi levy-yhtiö Manhattan halusi hyödyntää Bond-julkisuutta ja pestasi hittikone Nile Rodgersin tuottamaan seuraavan Jones-albumin, mutta ei-ihan-tervehenkisintä elämänvaihettaan viettänyt Jones laittoi tuotekehitysvaiheessa sukset ristiin. Vaikka singlevalinnassa I’m Not Perfect (But I’m Perfect for You) oli ainekset muuhunkin kuin Suomen singlelistan 12. sijaan, se jäi dramaattiseksi flopiksi suurimmilla markkina-alueilla.

Videoonkin antoivat apuaan sittemmin edesmenneet poptaiteen gurut Keith Haring ja Andy Warhol, mutta se lietsoo nti Jonesin kroppakulttia varsin samanlaisin eväin kuin aiemmat Goude-kauden mainos- ja musavisiot. Biisin nimen enteilemä itseironia ja muukin juonenkehittely näyttää jääneen kesken. Hauska kasarituokio yhtä kaikki.

Lady Gaga sai vastikään nuhteita liiallisesta Jones-tyylin matkimisesta, ja moni iäkkäämpikin tähti Annie Lennoxista alkaen on imagonluonnissaan katsonut jamaikattaren suuntaan. Mutta jos mietitte, kumpi ehti ensimmäisenä plutia maidolla täytetyssä kylpyammeessa, Jones tässä videossa vai Whoopi Goldberg kuuluisassa Annie Leibovitzin valokuvassa, niin Whoopi-kuva räpsäistiin kaksi vuotta aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti