torstai 13. toukokuuta 2010

On ja ei ole

Viralliset listat vilahtivat eilen jonkin aikaa julkisuudessa, mutta vedettiin takaisin. En tiedä, palaavatko ne taas hieman muuttuneina - lienee kuitenkin selviö, että Kari Tapio nettosi uransa toisen albumiykkössijan. Mieleen jäi myös Tuure Kilpeläisen 16. sija, sillä lukuisille menestyslevyille säveltämistään biiseistä huolimatta mies ei päässyt listalle kolmella aikaisemmalla soololevyllään.

Keskitytäänpä vaihteeksi paalupaikalta putoajaan. Maija Vilkkumaalle viidennen ykkössijan tuonut Kunnes joet muuttaa suuntaa vietti kärjessä kaksi viikkoa. Mikään noista viidestä ei ole jäänyt yhteen ykkösviikkoon, vaikka 2000-luvun albumiykkösistä lähes puolet on. Tarkkaan ottaen tammikuusta 2000 lähtien tilastokärjessä on nähty 226 eri albumia, joista 108 eli 47,7 prosenttia vain yhden kerran. Rotaatio kiihtyy, sillä viime vuoden 24 ykkösestä 17 oli yksiviikkoisia.

Tästä keskimääräinen toimittaja tekisi sen matemaattisen johtopäätöksen, että Maija Vilkkumaan albumit pysyvät listaykkösinä keskimääräistä pitempään. Väärin. Meikit, ketjut ja vyöt viihtyi huipulla kolme viikkoa, kaikki muut kaksi, mistä keskiarvoksi tulee 2,2 viikkoa. 2000-luvun albumiykkösten keskiarvo on 2,39 viikkoa. Seassahan on myös Anna Puun ja The Baseballsin kaltaisia kestohallitsijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti