torstai 27. toukokuuta 2010

Rest In Pate

Vaikka ei ihan kariteppotapiomatti-sukupolvea edustakaan, Pate Mustajärvi on myös löytänyt tulosvastuullisen itsensä aika kypsässä iässä. Vain seitsemän kuukautta edellisen ykkösalbuminsa jälkeen hän on taas listakärjessä, vaikka näitä edeltäneiden yli 30 levytysvuoden aikana paalupaikkoja ehti kertyä vain yksi, Popedan suurimman hitin Kersantti Karoliinan vauhdittama Svoboda (1992).

Viimesyksyinen Ollaan ihmisiksi versioi Juice Leskistä, tämänkertainen Musta Johnny Cashiä. Leskinen toki menestyi itsekin omana aikanaan, mutta Cash ylsi Suomen albumilistalle vasta 2002, vuosi ennen kuolemaansa. Vaikka yhteen (kuolleeseen) artistiin keskittyvien coverlevyjen menestysresepti on jo kauan ollut tiedossa ja käytössä, kaupaksi käyviä sovelluksia tuntuu yhä piisaavan. Harva kuitenkaan ihan Mustajärven tasolla (myynnillisesti) on operoinut – ensimmäiseksi tulee mieleen kaksi Juha Vainio -levyä 2003–2004 suoltanut Vesa-Matti Loiri.

Coverointi sinänsähän on Patelle enemmän kuin tuttua, jo hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Nyt (#9, 1984) koostui pelkistä käännöshiteistä. Popedakin teki 1999 kierrätyslevyn Vieraissa, mutta se viihtyi Top 40:ssä vain neljä viikkoa. Usean esittäjän joukkopureutuminen yhden artistin repertuaariin ei yleensä ole samanveroinen kultakaivos – tämä todettiin muun muassa toissavuonna, kun Popeda-tribuuttialbumi Da da (kuulat sekaisin) jäi sijalle 23.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti