maanantai 17. toukokuuta 2010

The Darkness odottaa ääniänne

Ylex ryhtyi tänään äänestyttämään netissä 2000-luvun parasta biisiä. Äänestettävät pitää valita noin tuhannen kappaleen esivalikoimasta, mikä epäilemättä pistää monet purnaamaan, mutta on kaikkine puutteineenkin järkevin tapa. Sillä vältetään atomeiksi pirstoutuva mielipuolinen hajonta, ja nettipolleista niin kovin tuttu fanimobilisointi saatetaan ehkä saada jonkinlaiseen kontrolliin.

Kyllä hyvä esivalintakin teettää valtavasti työtä – jollei sitten ota koneelta suoraan kanavan soitetuimpia biisejä, mikä näyttää muodostaneen ainakin jonkinlaisen rungon ehdokasasettelulle. Minun on vaikea keksiä muita päivänvalon kestäviä asettelukriteerejä kuin tilastollisten meriittien suosiminen, ja siltä pohjalta tässä valikoimaa olen katsellutkin. Tai oikeastaan, mitä siitä puuttuu.

Katsastin 2000-luvun eri vuosien kymmenen suurinta hittiä – niiden voisi arvioida kuuluvan vuosikymmenen sadan suurimman hitin joukkoon ja kelpaavan tuhannen ehdokkaan listalle. Muutama niistä ei varsinaisesti ole nuorisoradiotavaraa (kuten pitäisi?), mutta poissaoloprosentti on silti hämmentävän suuri. Kaikki alleluetellut kappaleet jäivät vaille ehdokkuutta:

Anna Abreu: End of Love
Anastacia: Left Outside Alone
Apulanta: Koneeseen kadonnut
Apulanta: Paha ihminen
Apulanta: Ravistettava ennen käyttöä
Apulanta: Viivakoodit
Backstreet Boys: Shape of My Heart
Bomfunk MC’s: Something Going On
Dido: Here with Me
Celine Dion: A New Day Has Come
HIM: Join Me
HIM: Right Here in My Arms
Irina: Hiljaisuus
Juanes: A dios le pido
Sakari Kuosmanen: Pieni sydän
Kwan: Shine
Madonna: American Pie
Petri Munck: Levoton prinssi
PMMP: Pikkuveli
The Rasmus: Chill
The Rasmus: Sail Away
Shakira: Underneath Your Clothes
Sonique: It Feels So Good
Juha Tapio: Kaksi puuta
Tiktak: Kyyneleet
Ville Valo & Natalie Avelon: Summer Wine
Waldo’s People: Lose Control
Jani Wickholm: Hukun
Yö & Annika Eklund: Pettävällä jäällä

Join Me -single ilmestyi vuoden 1999 lopulla, mutta myöhemmin kuin ehdokkaaksi kelvannut Sandstorm. Coverversio ei myöskään ole karsiutumisperuste, koska niitä on mukana paljon – muun muassa No Doubtin raadoksi runtelema It’s My Life. Joidenkin nimien toistuvuus kielii mystisten voimien, kenties ulkomaisen median vääristämästä perspektiivistä: The Darknessilta mukana neljä biisiä! Kylie Minoguelta neljä ja puoli! Kanye Westiltä viisi!!

No mistä minä tiedän, vaikka Darkness ottaisi neloisvoiton. Se olisi aika hauskaakin. Eihän noin kuluneelta ohjelmaidealta voi toivoa muuta kuin yllätyksiä.

5 kommenttia:

 1. Ainoa "yllätys" lienee, että tämän hetken suosikit sijoittuvat aivan liian korkealle. Tällaiset äänestykset pitäisi tehdä rutkasti myöhemmin. Esimerkiksi nyt voisi äänestyttää 90-luvun parasta.

  Olisi siistiä, jos The Baseballsin Umbrella voittaisi ja Rihannan Umbrella sijoittuisi kakkoseksi.

  VastaaPoista
 2. Eikös nuo HIMin biisit eli Razorblade Romance albumi julkaistu 1999-vuoden lopussa. Lienee tästä syystä jääneet ainakin nuo pois listoilta.

  VastaaPoista
 3. Tarkasta julkaisupäivämäärästä en tiedä, mutta Razorblade Romance debytoi albumilistalla vasta viikolla 4/2000.

  VastaaPoista
 4. Listan eka versio taisi tosiaan olla kanavan soitetuimmista koottu. Yleisö sai sitten toivoa täydennysbiisejä. Itse toivoin muutamaakin mielestäni merkittävää artistia, jotka oli sivuutettu kokonaan, ja Michael Jacksonia lukuunottamatta ne näköjään otettiin mukaan.

  VastaaPoista
 5. Join Me olisi varmasti tullut menestymään korkealle. Jos en väärin muista niin se Razorblade Romance julkaistiin joulukuussa 1999. Listalle oli kuitenkin hyväksytty Stratovariuksen Black Diamond vuodelta 1997. Ei mitään logiikkaa siis.

  VastaaPoista