lauantai 29. toukokuuta 2010

Nuorten ja vanhojen Ysäri

Ensi viikolla tulee kuluneeksi 20 vuotta Radiomafian perustamisesta, mitä juhlitaan näkyvästi ainakin Elävässä arkistossa ja Facebookissa. Siis internetissä. Aika kuvaavaa: juuri alkuaikojen Radiomafiaa kuunnellut sukupolvihan on se, jolle Ylen nykyiset radiokanavat eivät tarjoa käytännössä mitään. Radio Suomen yltiöpäinen nostalgia Entisten nuorten sävellahjoineen keskittyy 1960- ja 1970-luvuille välillä varovasti 1980-luvun alkuun kurkistellen.

Tuo muuten ei ole ihan totta. Eräänä unettomana yönä huomasin Radio Suomen soittavan Ysärituntia, ja törmäsin samaan nimeen myös Areenassa. Kuuntelin sen muutamin pikakelauksin. Siinä oli jotain outoa.

Yleisradion tapanahan on muistella (musiikki)historiaa juuri samanlaisena kuin Yleisradio sen aikoinaan välitti. Yle X:ssä käynnissä olevan 2000-lukuäänestyksen ehdokaslistakin pohjautuu kanavan soitetuimpiin biiseihin. Tällä logiikalla Ysäritunnin kuuluisi soittaa ns. jymylevyjä, Radio Suomen soitetuimpia tuolta ajalta. Kaija Koota, Puolikuuta, Kikka Laitista, Petri ja Merja Laaksosta. Kotimaista, koska ulkomaisia biisejä jymylistalle otettiin vasta vuosikymmenen loppupuolella.

Vaan ei. Kattaus oli niin pophittipitoinen, ettei minun tarvinne edes esittäjiä nimetä: I’ve Been Thinking About You, Cotton Eye Joe, Kersantti Karoliina, Maistan maailmaa, Crying, Losing My Religion, Loser, You Are Not Alone, Take a Bow, Wind of Change, Kun tänään lähden, Hemaisevan seksikäs pörröpää, Tässä talossa, Everytime We Touch.

Pari noista biiseistä soi muinoin myös Radio Suomessa, mutta paremmin niiden seassa olisi voinut kuvitella kuulevansa Mafian legendaarisimpia jinglejä: ”Voi hyvät kuulijat, tässä sitä ollaan, ja nyt sitä mennään!” Mielenkiintoista kuitenkin, että kaikki nuo biisit ovat vuodelta 1995 tai ennen. Esimerkiksi The Voicen soittolistasivultahan näkee, että nuorisoradiot saavat muistaa ja tunnustaa menneisyyttä juuri tuonne 15 vuoden päähän. 1990-luvun alkupuoli on siis vanhojen, loppupuoli nuorten.

1 kommentti:

  1. Ysäriä tarjoaa myös Yle X:n "Parasta ennen!".

    http://ylex.yle.fi/radio/ohjelmat/parasta-ennen

    VastaaPoista