perjantai 28. toukokuuta 2010

85 vuotta myöhemmin... (tai 38)

Sarjassamme Ennätyksiä, Joiden Rikkominen On Helpompaa Top 50 -Aikakaudella: Rytmihäiriön Surmantuoja putosi listan sisällä ennennäkemättömät 38 sijaa (6–44). Edellinen mestarisukeltaja (9–46 viikolla 5) eli Rammsteinin Liebe ist für alle da on nyt taas nousussa 24:ntenä. Top 40 -aikanakin kaksi albumia onnistui vajoamaan 35 sijaa – Kolmas nainen: Ura ja Arcade Fire: Neon Bible.

En tähän hätään rupea sormi listaraamatulla vannomaan, että Jätkäjätkät on ensimmäinen tuplaniminen tuplanimisellä albumilla tilastoitunut musiikkituote. Kerro jos keksit toisen. Ykstoist ykstoist debytoi näyttävästi kuudentena – siihenkin nähden näyttävästi, että kokoonpanossa on kaksi soolomenestyjää, Asa ja Puppa J. Asa/Avain on netonnut neljä Top 5 -sijoitusta, mutta ei ykkösiä.

Lisäraidoilla pönkitetty vuoden 1972 The Rolling Stones -pitkäsoitto Exile on Main Street teki Britanniassa historiaa palaamalla ykköseksi 38 vuoden tauolta. Meillä sijat ovat toki matalampia – aikoinaan seitsemäs ja nyt 25:s. Rollarien edellinen lp Aftermath (1971) pääsi myös meillä kärkeen, mutta sen jälkeen temppu ei olekaan onnistunut.

LCD Soundsystem ja Mike Pattonin bändimenneisyys poislukien viikon loput uutuudet ovat kaikki ensikertalaisia – myös sijan 13 klassikkobrändi, kokoonpanonsa lyhyessä ajassa täysin muuttanut Dallapé. Sen legendaarisimpina aikoina 1930–40-luvuilla kun ei levymyyntitilastoja koottu. Suosittelen kaikille (etenkin nykyisille dallapelaisille) tutustumista yhtyeen perustamispaikkaan Helsingin Kivinokassa, koska muistokiven liepeille kootaan kohdakkoin taas hilpeä ympäristötaidenäyttely.

5 kommenttia:

 1. Nuo uudelleenjulkaisut ovat sieltä minne auringon säteet eivät yllä edes kauneimpana kesäpäivänä.

  Järki sanoo, että sama nimi=sama levy, mutta elämä on paljon helpompaa, jos menee vain listojen laatijoiden sääntöjen mukaan ajattelematta mitään.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän niitä tuplanimiä on ollut, ainakin jos etsitään tarpeeksi lyhyitä. Sekä Toto että XX ovat olleet albumilistalla albumilla nimeltä XX.

  VastaaPoista
 3. Ja Talk Talkin ep Talk Talk oli singlelistalla. Mutta lähinnä hain tuota, että esittäjän ja levyn nimet olisivat erilaisia tuplia. Kuten Toton XX.

  VastaaPoista
 4. "Rollarien edellinen lp Aftermath (1971)"? Edellinen studiolevy oli Sticky Fingers (1971). Aftermath ilmestyi 1966.

  VastaaPoista
 5. Anteeksi sotku, Aftermath ja Sticky Fingers ovat nimenomaan Rollarien ainoat listaykköset Suomessa, ja järjestys meni tuossa toisinpäin.

  VastaaPoista