lauantai 1. kesäkuuta 2013

Variöösi 1: Huipulla (1972)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.

Jo vuonna 1959 aloitetun Finnlevyn Toivekonsertti-sarjan osia oli näkynyt albumilistalla pitkin 1960-luvun loppua, mutta ensimmäisenä myydyimmät artistialbumit pystyi päihittämään Scandian Huipulla maaliskuussa 1972. Se pysytteli listalla kuusi kuukautta, mikä on variöösille pitkä aika.

Huipulla oli oikeastaan kahdeksan singleä peräkkäin, eli tuoreehko a- ja b-puoli kahdeksalta Scandia-artistilta: Kirka, Eija Merilä, Tapani Kansa, Mimmi Mustakallio, Danny, Petri & Pettersson Brass, Muska ja Arto Sotavalta. Joka ikinen levytys oli ulkomainen käännöskappale, ja jokainen noista kahdeksasta a-puolesta oli singlelistahitti itsekseen ja/tai alkuperäisversiona.

Parhaiten pärjäsivät/muistetaan kenties Petterssonien Maalaismaisema, Kirkan Mamy Blue ja Eija Merilän Luvannut en ruusutarhaa – Tapani Kansan Rakkaustarina jäi Fredin version varjoon. Läsnäololtaan tärkein taisi olla Muskan Kirjoita postikorttiin / Hei on meillä bailut, koska biisejä ei muutoin julkaistu lp-muodossa. Muskan esikoisalbumi tehtiin vasta Love Recordsin suojissa 1973.

Huipulla-konseptia jatkettiin hiljalleen hiipuvin tuloksin, eikä käyrää nostanut edes artistimäärän tuplaaminen b-puolten kustannuksella. Ilmeisesti Finnhits-huuman imussa Huipulla 10 kiipesi euroviisuteemoineen kärjen tuntumaan keväällä 1976, mutta elpyminen jäi hetkelliseksi.

1 kommentti:

  1. http://open.spotify.com/album/3QjWNr4sAP0rQaVVj9jthU

    VastaaPoista