perjantai 7. kesäkuuta 2013

Variöösi 2: Finnhits (1975)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Albumilista maaliskuu 1975

Kahdeksan kirjainta, joita on niin ihana vihata. Finnhits lienee pophistoriaamme eniten vääristänyt käsite. Se mielletään joksikin Motown-tyyppiseksi hittihautomoksi, vaikka se ei luonut mitään uutta eikä synnyttänyt tähtiä. Valtaosa finnhits-biiseistä oli ulkomaisia sävellyksiä, ja tuohon nimeen takertunut nostalgiaräkä estää monia näkemästä, että kyseessä oli tasan yhtä itseisarvoton bonusrahastusprojekti kuin muutkin variöösijatkumot.

Toisaalta Finnhitsin tv-mainokset olivat jotain uutta ja ikimuistoista: iskelmämusiikkiko kalliin promootiokampanjan arvoista? (Kaikenlainen tv-mainontahan oli kahden kanavan aikakaudella iso panostus.) Ja sen ehkä voi nähdä opettaneen suomalaisia ostamaan iskelmäalbumeita, koska monen vakiintuneenkin tähden lp:t alkoivat kadota hyllyiltä uuteen tahtiin. Sarjan ensimmäisiä osia tunnutaan myös säästetyn myöhempien sukupolvien ulottuville muita ajan äänitteitä hartaammin.

Eka Finnlevyn julkaisema Finnhits ammensi melko pitkältä aikaväliltä, vanhin kappale (Kirkan Mamy Blue) oli yli kolmen vuoden takaa. Se selvästi suosituin, 150 000 kpl myynyt syksyn 1975 kakkososa harrasti samaa – Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen on vuodelta 1972. Vaikka osat 3-5 olivat ajankohtaisuudeltaan ja hittipitoisuudeltaan vahvempia, menekki alkoi väkisinkin laantua.

Huhtikuussa 1978 ilmestynyt 7. osa oli viimeinen Finnhits-listaykkönen. Ei auttanut, vaikka välillä sekaan päässeet korvike-esittäjät kitkettiin ja vuosikymmenen vaihduttua lanseerattiin nimike 80-luvun Finnhits. Mikä korvike? No esimerkiksi EMIn artisti Marion esitti itse kakkososan avaavan El Bimbon, mutta myöhemmin Kylähäät ja Rakkaus on hellyyttä kuultiin finnlevyläisten versioimina. 9. osassa Marion lauloi taas Senorita por favoria. Samalle levylle oli eksynyt myös belgialainen Francis Goya!

Suosionsa huipulla Finnhits olisi voitu valjastaa uusien kykyjen lanseeraukseen, mutta vähiin se jäi. Kolmososassa 15 kiistattoman hitin sekaan ujutettiin ennenkuulumaton Gulliver-yhtye, jonka eka singlekin julkaistiin vasta myöhemmin. Ehkä myös noilla korvikkeilla yritettiin nostaa esiin tuntemattomuuksia – yllämäinitun Rakkaus on hellyyttä -version tulkitsija Päivi Vesalainen kyllä jäikin tuntemattomaksi.

1 kommentti:

  1. http://open.spotify.com/album/6ZlfIk2p4y55dZAbTNavrK

    VastaaPoista