lauantai 15. kesäkuuta 2013

Variöösi 4: Disco Fire (1978)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Albumilista maaliskuu 1978

Disco-sanan merkitykset esimerkiksi USA:ssa ja Suomessa poikkeavat toisistaan olennaisesti. Suomalaisethan huumaantuivat simppelipoljentoisesta, usein Saksassa tuotetusta hölkästä (Boney M, Baccara) ja vierastivat kaikkea, mitä vähänkään olisi voinut kuvailla sanoilla groove tai funk. Kokoelmien kautta käsitystä saatiin edes hiukan laajennettua.

Ulkomaiset kokoelmat toi maahamme tv-markkinointiin erikoistunut K-tel, joka suosi määrää laadun kustannuksella – äänentoistokin kärsi, kun yhdelle vinyylille survottiin yli tunti musiikkia. Disco Fire sisälsi 18 biisiä, joista vain harva oli meikäläisellä mittapuulla iso hitti. Suosikkimme Boney M, Bonnie Tyler ja Smokiekin olivat edustettuina vieraahkoilla kappaleilla. Levy oli kuitenkin suunnattu pohjoismaisille markkinoille – K-tel tarjosi samalla nimellä muihin maihin eri tavaraa.

Ylläolevista nimistä voi jo päätellä, että disco-nimellä kaupattiin aika monentyylistä musaa - älppärin esimerkiksi päätti Danny Mirrorin balladi I Remember Elvis Presley. Mutta mukaan mahtui sellaistakin tanssitavaraa, josta olisi pitänyt tulla Suomessa hitti, kuten Heatwaven Boogie Nights. Hyvä että se edes tällaisen paketin mukana päätyi aika moniin levyhyllyihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti