sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kovaääninen kesä

Touko-kesäkuun vaihde oli yllättävän monen rocknimen mielestä hyvä ajankohta uudelle albumille, ja oikeassahan näyttävät olleen – sijoitusparannuksia aimo liuta. Ylimpänä debytoinut Queens of the Stone Age jatkoi kerta kerralta kohenevaa numeroketjuaan: 11–8–6–2. Samaan aikaan albumien listaviikot ovat vähentyneet, mutta eiköhän Like Clockwork ainakin samat kolme viikkoa jaksa kuin edeltäjä Era vulgaris (2007).

Myös Megadeth (#4) ja Alice in Chains (#6) ryhdistäytyivät edellisistä kerroistaan. Ainoa The Devil Put Dinosaurs Hereä korkeammalla nähty Alice in Chains -julkaisu on puolituntinen minialbumi Jar of Flies (#3, 1994). Hämeenlinnalainen Cardiant (#11) ylsi kolmannella levyllään Top 50:n ensikertalaiseksi, ja Dark Tranquillity (#15) petrasi sijaennätystään yhdellä pykälällä.

Emmylou Harris tekaisi tilastoknopin jo edellisellä käynnillään (2006) palattuaan albumilistalle 28 vuoden tauolta. Nyt hän nosti mukanaan 24:nneksi Rodney Crowellin, joka on 62-vuotiaana ensimmäistä kertaa Suomen listoilla. Ihmettelen tähänastista sijoittumattomuutta, koska esimerkiksi Radio City soitti kulta-aikoinaan tätä Johnny Cashin ex-vävyä niin paljon, että yhä lukiessani jostain nimen Rodney Crowell se kaikuu päässäni Ari Taposen äänellä.

7 kommenttia:

 1. Jannika B näköjään katosi heti viikon takaiselta yhdeksänneltä sijalta, eikä levyä löydy midprice-listaltakaan. Freemanin lähes kahden vuoden takainen levy sen sijaan ilmestyi tyhjästä sijalle 46. Hyvin erikoista.

  VastaaPoista
 2. Olin aikeissa kirjottaa samasta aiheesta kuin Anonyymi ylempänä. Hyvin erikoista. Onko edes mahdollista, vai kummallisia virheitä listoissa?

  VastaaPoista
 3. Mahdollisuutena tulevat mieleen yksittäisten kauppojen/ketjujen tarjouskampanjat, mutta en ole seurannut onko tällaisia ollut.

  VastaaPoista
 4. Eikö Kalle Aholan uutuuden olisi tällä listalla pitänyt näkyä, jos on näkyäkseen ...?

  VastaaPoista
 5. Egotripin Mikki Kausteen soololta taitaa myöskin jäädä listasijoitus saamatta.

  VastaaPoista
 6. Ainakin Vantaan Jumbon Citymarket myy Freemania kolmella eurolla. Tuo kampanja Freemanin paluun takana?

  VastaaPoista
 7. Todennäköisesti paluu johtui juuri tuosta. Siltikin ihmettelen, miten levy on mukana. Olettaisin, että kahden vuoden takainen julkaisu päätyisi tukkuhintansa puolesta midprice-listalle.

  Tässä ei oikein tunnu olevan johdonmukaista käytäntöä; pari vuotta sitten Jenni Vartiaisen ja Laura Närhen levyt poistettiin listalta, koska Stockmann myi niitä liian halvalla (vaikka yleisesti kriteerinä käytetty tukkuhinta ylittikin ilmeisesti vaaditun rajan). Tällaisten tapauksien vuoksi järkevintä olisikin pitää kriteerinä varsinaista myyntihintaa tukkuhintojen sijaan.

  Säännöissä on hintojen suhteen muitakin porsaanreikiä. Monen levyn bokseja voidaan myydä hyvinkin halvalla ylittäen silti minimihinnan. Esimerkiksi Tapio Heinosen kuusi levyä sisältänyt kokoelma pääsi alennuskampanjan ansiosta kolmanneksi. Hinta oli silloisen kommentin mukaan 15 euroa, joka on tuollaiselle julkaisulle suorastaan naurettavan matala hinta.

  VastaaPoista