perjantai 21. kesäkuuta 2013

etunimi.sukunimi@sekaannus.fi

Netti, tai tiettyjen tahojen tapa esittää asioita netissä automatisoidusti, vaikuttaa tiedonhakuun monin tavoin. Esimerkiksi virallisen listan ja latauslistan aakkostetuilta artistihakusivuilta pitää etsiä sooloartistit etunimen perusteella totutun sukunimen sijasta, ja kaikki The-alkuiset yhtyeet kasaantuvat T:hen. Nimen variaatioita ei keskitetä, vaan osa Thirty Seconds to Marsin listalevyistä on numeron 30 kohdalla.

Itse arkistoin tietoni vielä perinteisessä järjestyksessä, mutta viime aikoina melko usein on joutunut pohtimaan aakkostusta. Isac Elliot ja Jonne Aaron, mihin kirjaimeen? No I:hin ja J:hin, koska Elliot ja Aaron ovat heidän oikeat toiset etunimensä, vähän kuin Katri Helena. Sen sijaan Kari Tapion olen aina laittanut T:hen Juha Tapion perään, koska miehen oikea nimi oli Kari Tapani Jalkanen. Kirjassani virheellisesti annetaan ymmärtää, että Jones olisi Tom Jonesin eli Thomas Woodwardin toinen etunimi – se on hänen äitinsä tyttönimi.

Don Johnson ja Don Johnson Big Band eivät aakkostu peräkkäin, koska Big Bandissä ei esiinny ketään Don Johnson -nimistä. Samalla tavoin tämän viikon sijalle 49 päätynyt Matti Jurva orkesteri on pelkkä kunnianosoitus 70 vuotta sitten kuolleelle Jurvalle ja sijoitetaan M:n kohdalle. (Nuoremmille: Don Johnson todellakin oli lista-artisti 1980-luvulla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti