tiistai 11. kesäkuuta 2013

Variöösi 3: Superhumpat (1977)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Albumilista marraskuu 1977

1970-luvun jälkipuoliskolla etenkin itäisessä Suomessa sikisi humppabuumi, jonka huippua edustivat vuonna 1977 Mutkattomien listajyrä Jätkän humppa ja Lappeenrannassa järjestetyt ensimmäiset humppafestivaalit. Ruusuja hopeamaljassa -valssilla supersuosikiksi noussut Erkki Junkkarinen hyppäsi humppavaunuun muun muassa hiteillä Lappeenrantaan ja Kuusamoon.

Finnlevy yhdisti kaksi magneettia, humpan ja tv-kampanjan tuotteeksi Superhumpat, mutta sisältö ei ollut se odotetuin: tanssimusiikin sekalaista parhaimmistoa Fazer-arkistosta, iäkkäimpänä Olavi Virran Eva vuodelta 1959. Seassa oli humppaklassikoita kuten Eino Grönin Tulipunaruusut (1961) ja Teijo Joutselan Odessa (1971), mutta myös esimerkiksi Pauli Räsäsen hidas tango/mikälie Kotkan ruusu (1969).

Jätkän humppa ja Kuusamoon pääsivät sentään mukaan, vaikkakin Raimo Piipposen kierrättäminä. PSO:lle menestyslevynsä tehneeltä Junkkariselta kaivettiin esille vuonna 1970 levytetty Vesivehmaan jenkka. Superhumpat ei saanut jatko-osaa eikä juuri tarjoa tietoa itsestään internetissä. Näin esimerkiksi discogs.com: ”We couldn't find anything for superhumpat. Did you mean superhuman?”

4 kommenttia:

 1. Äänitearkiston ja Finna-tietokannan mukaan levyllä ei olisi Lappeenrantaan-kappaletta vaan Kuusamoon, joka sekin on alun perin Junkkarisen esittämä.

  VastaaPoista
 2. No, sen sai helposti korjattua. Kiitos.

  VastaaPoista
 3. Kyllä Pauli Räsäsen esittämänäkin Kotkan ruusu on ihan selvästi tango. Nykyäänhän kuulee aika usein puhuttavan kaikesta perinteisestä tanssimusiikista humppana. En tiennyt, että niin on tehty jo 70-luvulla.

  VastaaPoista
 4. http://open.spotify.com/album/7vhGjUtg8rgwHeLO5R17Ln

  VastaaPoista