tiistai 25. kesäkuuta 2013

Variöösi 6: Reggae Music (1981)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Albumilista toukokuu 1981

Vuonna 1981 tv-levyt eivät enää olleet niin isoja ihmeitä, että ne automaattisesti ampaisisivat listakärkeen. Reggae Musicin menestys yllätti siihen nähden, kuinka laiskasti suomalaiset muutoin ostivat reggaeta – tai sen sukulaista, Rockradion runsaasti soittamaa skata. Pakko yhdistää tämä myötätuuli jotenkin siihen, että samaan aikaan maatamme edusti euroviisuissa Riki Sorsan sinkkuykkönen Reggae OK.

Ei sillä, että levyn sisältö olisi musiikillisesti erityisen puhdasoppinen. Grace Jones (Private Life) ja Eddy Grant (Do You Feel My Love) ovat oikeasta maailmankolkasta, mutta tuskin kovin reggaeta – Robert Palmerista (Best of Both Worlds) ja 10cc:stä (Dreadlock Holiday) puhumattakaan. Mutta mitä väliä, jos biisit ovat hyviä ja myötäilevät tunnelmaa. Dreadlock Holidaytä olen tosin aina inhonnut aktiivisesti.

Kokoelman aikahaitari venyi oikeastaan kumpaankin suuntaan. Vastikään listoilla jyllänneen Blondien The Tide Is High’n sijasta kuultiin The Paragonsin ensiversio vuodelta 1967, ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Lellelle-suomennoksena tuttu Typically Tropicalin Barbados oli sekin jo kuusivuotias. Toisaalta Mary Maryllä esittäytynyt Inner Circle kohosi suosioomme vasta kymmenen vuotta myöhemmin tv-tunnari Bad Boysin ansiosta.

Reggae Music ei sisällä yhtään esitystä Bob Marleylta, joka kuoli samassa kuussa kuin Suomen ostetuimmat single ja albumi olivat ”reggaelevyjä”. Sattumaako?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti