sunnuntai 28. elokuuta 2011

Top 40 osa 40: #1

Listablogin kesäsarjassa on muisteltu Suomen albumilistan sattumuksia sijoilla neljästäkymmenestä yhteen. Sarja päättyy.

Eniten Suomessa ykköseksi nousseita albumeita on Eppu Normaalilla (13), ja kymmenikön ovat saaneet kokoon myös Madonna ja Apulanta. Jos vertailee kärjessä vietettyä aikaa, Eppujen (63 viikkoa) taakse kakkoseksi kiilaa J. Karjalainen, jonka yhdeksällä ykkösellä on yhteensä 44 viikkovoittoa. Virallisten viikkolistojen aikakaudella pitkäikäisin yksittäinen ykkösalbumi on Anssi Kelan Nummela (16 viikkoa), mutta vuosien 1971–72 kuukausilistoilla Viktor Klimenkon Stenka Rasin hallitsi täydet puoli vuotta.

CMX:llä on kaksi ykkösaiheista ennätystä: Iäti harppasi huipulle 37. sijalta, ja Pedot vietti vähemmän aikaa listalla (neljä viikkoa) kuin mikään muu kärkilevy. Ainoan re-entryn ykköseksi on tehnyt Rammsteinin Völkerball, ja ainoa neljällä ekalla pitkäsoitollaan paalupaikalle kaasutellut esittäjä on Poets of the Fall. ZZ Top aloitti listamerkintänsä viidellä ykkösalbumilla, mutta oli jo niitä ennen ehtinyt laajaan tuotantoon.

On niitäkin, joiden listaura päättyi ykköslevyyn eri syistä – yhtyeen hajoamiseen (Sentenced, Zen Café), sellaiseen liittymiseen (Ari Koivunen) tai muuten vain levynteon lopettamiseen (Kummeli, Pikku G). Tai sitten seuraaja yksinkertaisesti floppasi, esimerkkeinä Las Ketchup, The Jacksons, Daze, Scatman John, Taco, Princessa, Rednex ja Aki & Turo.

Suomen ensimmäisen, tammikuussa 1966 julkaistun albumilistan ykkönen oli The Beatlesin Rubber Soul. Eka kotimainen kärjessä oli Irwin Goodmanin Irwinismi (4/66), eka livelevy Kirkan Keikalla (3/69), eka naisen esittämä Marionin El Bimbo (6/75) ja eka ruotsalainen Abban Greatest Hits (5/76). Ensimmäistä joululevyn paalupaikkaa odotellaan yhä! Yhteensä ykkösalbumeita on 45 vuodessa rekisteröitynyt yli 600.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti