lauantai 15. syyskuuta 2012

Jotenkin sininen sarja


Keväästä 1998 lähtien Suomessa koottu midprice-albumien tilasto ei ole voinut kehuskella korkealla profiilillaan. Se tuntui pitkään pelkältä vanhojen menestyslevyjen jäähdyttelykarsinalta, ja viime vuosina yleistyneiden hintakikkailujen ansiosta sen tarpeellisuutta on entisestään kyseenalaistettu, kun raja normaalihintaisen ja halvan äänitteen välillä on hämärtynyt.

Robinin Koodi sai ehkä useammat havahtumaan tilaston olemassaoloon, ja minäkin innostuin tutkimaan, paljonko midprice-historiasta löytyy muita kuin päälistalta tuttuja äänitteitä – mahdollisesti jopa klassikkotavaraa eikä vain 20 suosikkia -osaston halpiskokoelmia. Ja kyllähän 14 vuoteen mahtuu kaikennäköistä.

Aloitankin Listablogissa epäsäännöllisen sarjan merkittävistä albumeista, joiden ainoat suomalaiset tilastomerkinnät ovat peräisin midprice-listalta. Se kulkee kronologisesti, ja esimerkinomaisesti mainitsen, että sarjan olisi voinut aloittaa Miles Davisin Kind of Blue, midprice-nelonen kesältä 2002. Ei kuitenkaan aloita, koska se ilmestyi vuonna 1959, jolloin Suomessa ei vielä koottu albumilistaa. Sarjan kuusi ekaa levyä ovat aivan 1970-luvun alusta, ja mahdollisesti jatkan sitä 2000-luvulle asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti