torstai 27. syyskuuta 2012

Albumilistapäivitys 1985–1993, osa 1


Kuten hiljattain vihjasin, olen tulevaisuuden projekteja varten laatinut parannetut versiot Sisältää hitin -kirjan albumitilastoista ajalta 9/1985–12/1993. Tuolloin oli useita listalaatijoita ja useanlaisia laadintavälejä, ja yhdistin niiden tulokset huonosti. Pyrin pitämään kaikkien painoarvot koko ajan samana, mikä teki listoista raskasliikkeisiä ja esti lyhytaikaisia listalevyjä nousemasta mukaan.

Uusissa painotukset ovat vaihdelleet listan tuoreuden perusteella, ja peräti 152 aiemmin täpärästi ulos jäänyttä äänitettä sai Top 40 -sijoituksen. Varautukaa, aion luetella ne kaikki. Myös virheitä on korjattu. Esimerkiksi vuoden 1990 Synthesizer Greatest -menestysalbumit merkittiin aikoinaan Radio Ykkösen listoilla eri esittäjiä -levyiksi ja eliminoitiin kirjasta, vaikka ne olivat hollantilaismuusikko Ed Starinkin aikaansaannoksia. Nyt Starink on mukana.

Siirryin kirjassa Top 30 -listoista Top 40 -listoihin neljän kuukauden viipeellä (vuoden 1986 alusta), joten tuolta väliltä on paljon uutta tietoa. Esimerkiksi Bruce Springsteenin Born in the USA:n listaviikot lisääntyivät 79:stä 84:ään. Muutoin uusi systeemi vähensi roikkujien viikkomääriä – etenkin sellaisten, jotka tekivät re-entryjä.

Yleisesti ottaen siis levyt viettivät lyhyemmän ajan Top 40:ssä, mutta monet kiipesivät korkeammalle. Hiukan liioiteltuna näytteenä mainitsen Lou Reed -albumin New York (1989), jonka viikot hupenivat 11–8, mutta sijoitus parani 24–17. Myös ykköslevyihin tuli muutoksia, niistä seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti