lauantai 2. elokuuta 2014

GGH 9: Gold – Greatest Hits


Abba 1992, #1, 97 viikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Eipä olisi 1990-luvun alkaessa uskonut, että Abbalta vielä saataisiin tähän sarjaan kelpaava äänite. Siis siihenastiseen, tosin hieman unohtumaan päässeeseen jättisuosioonkin suhteutettuna poikkeuksellisen menestynyt kokoelma. Vain yksi asia puolsi moista mahdollisuutta: vanhat levyt julkaistiin ennen cd-aikaa ja joku jossain saattaisi yhä kaivata Abba-cd:tä.

Ilmiö rakentui usean vaiheen kautta. Alkuperäinen, paljolti Erasuren coverlevyn suosion stimuloima 19-raitainen Gold-painos keräsi 31 listaviikkoa nousten kakkoseksi. Euroviisuvoiton 25-vuotisjuhlan kunniaksi remasteroitu versio (1999) sai 37 viikkoa ja ykkössijan. Mamma Mia -elokuva (2008) siivitti seuraavan painoksen 25 viikkoon ja nelossijaan. Kolmeksi levyksi laajennettu paketti on vielä tänä vuonna tuonut neljä listaviikkoa.

Gold on toinen historian kahdesta albumista, jotka ovat käyneet Suomen Top 10:ssä viitenä eri kalenterivuonna – se toinen on tämän sarjan kakkosena. Vaikka viime vuosien menestys näyttää päivittyneen aika kitsaasti Musiikkituottajien kirjaamiin myyntilukuihin, se komeilee ulkomaisten albumien tilaston toiseksi ostetuimpana. Kaikki tämä ilman comebackejä, ilman ennenjulkaisemattomia biisejä ja ennen kaikkea: ilman kuolemia.

1 kommentti:

  1. Sitten kun Abban jäseniä alkaa lakoamaan niin tämä levy tulee keveästi saamaan vielä uuden jättimäisen elämän albumilistalla ja on ihan saletisti taas ykkönen ja 200.000 kpl raja myynnissä menee ihan varmana helposti rikki. Sitten Queenin Greatest hits ei ole enää Suomen myydyin ulkomainen äänite...

    VastaaPoista