perjantai 15. elokuuta 2014

GGH 5: Täss on Rauli, moi!


Rauli Badding Somerjoki 1999, #2, 49 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Baddingin ensimmäisen huippukauden (1973–1974) vetovoima perustui rockbiiseihin. Paratiisi oli floppi, samoin vuoden 1975 albumi Sydän lämpöä täys. Softimpaa ja iskelmällisempää Raulia alettiin tilastollisesti arvostaa vasta 1980-luvulla. Kun mies kuoli vuonna 1987, listoille ilmaantui viimeiset levyt julkaisseen AAB:n kokoelma Laulajan taival, jossa oli pelkkiä 80-luvun esityksiä.

Myöhemmin tuli myös 1970-luvun Love-biisit huomioivia koosteita, jopa kuuden cd:n paketti Kaikki laulut (1997), mutta miksi 40-raitainen tupla Täss on Rauli, moi! myi yli kaksinkertaisesti mihinkään toiseen Badding-äänitteeseen verrattuna (66.361)? Luultavasti kuutois-cd:tä pidettiin liian kalliina, kun tuplat tuolloisen käytännön mukaan hinnoiteltiin perus-cd:n tuntumaan.

Täss on Rauli nousi korkeimmilleen vasta syksyllä 2000, kun Badding-elokuva sai ensi-iltansa eikä sen soundtrack osoittautunut kovinkaan kattavaksi urakatsaukseksi. (Se pysyi Top 40:ssä vain neljä viikkoa.) Samoihin aikoihin AAB-yhtiö vedettiin konkurssiin paljolti Somerjoen perikunnan esittämien vaatimusten takia. Myöhemmin listoilla on nähty vielä pari profiloituneempaa kokoelmaa, toisessa Elvis-tulkintoja, toisessa omia sävellyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti