tiistai 12. elokuuta 2014

GGH 6: Reissumiehen taival


Tapio Rautavaara 1979, #1, 35 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Tapio Rautavaaran ja Olavi Virran syntymien satavuotisjuhlia pidetään ensi vuonna yhdeksän päivän välein. Toisin kuin Virta, Rautavaara levytti myös itsenäisiä lp-kokonaisuuksia, joista ensimmäinen nousi listaviitoseksi Häävalssi-hitin siivittämänä. Häävalssi oli yksi viidestä kultasinglestä, jotka mies levytti vuosina 1951–1965.

Jos katsoisi vain myyntilukuja suhteessa muuhun tuotantoon, Reissumiehen taival kuuluisi tämän sarjan ykköseksi. Kun Rautavaara 25.9.1979 kuoli aivoverenvuotoon, 32 biisin kokoelmatupla oli kaupoissa runsas kuukausi myöhemmin ja kasvoi levyteollisuutemme tehokkaimmaksi ”rahat pois surijoilta” -projektiksi. Se oli maamme ensimmäinen noin iso ostoreaktio ja yhä täsmällisin – vertailukohtien kuten Kari Tapion ja Freddie Mercuryn empatiakulutus jakautui usealle äänitteelle.

Sinnepäin ilmoitettu tasaluku 150.000 oli tuolloin Suomen levymyyntiennätys. (Hurriganesin Roadrunnerin isompi nykypotti kasvoi hiljalleen, se ei koskaan pitänyt ennätystä.) Sen biiseistä Korttipakka ylsi myös jukebox-listalle. Reissumiehen taival II (#5) julkaistiin kolmen vuoden päästä, ja useista myöhemmistä kokoelmista tuorein menestyjä on kekseliäästi nimetty Kulkurin taival (#3, 2008).

1 kommentti: