sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Hidastellen ennätykseen

Kun Judas Priestin Point of Entry debytoi Suomen albumilistalla maaliskuussa 1981, tuntui että täällä ollaan jälkijunassa bändin suhteen – useita brittisinkkuhittejä sisältänyt edeltäjä British Steel kun oli jätetty huomiotta. Jälkijunailusta huolimatta yhtye teki tänään listahistoriaa: Redeemer of Souls toi sille ekan ykkössijan yli 33 vuotta listadebyytin jälkeen. Edellinen odotteluennätys (1975–2007) oli Kari Tapion nimissä.

Vain viisi kuukautta edellisen levyn 17. sijan jälkeen Leif Lindeman näyttäytyy 16:ntena. Amadeus Lundberg sen sijaan odotti kuutossijalla käyneen esikoisalbuminsa jälkeen neljä ja puoli vuotta, ja paluu huomioitiin 19. sijan arvoisesti. 41 vuotta sitten julkaistu Maaritin esikoinen on tosiaankin uusi tulokas 31:ntenä, samoin vuonna 1996 Imatralla perustettu punkbändi Sanktio sijalla 45.

Tuohon 45. sijaan tuskin vaadittiin näinä aikoina jättimenekkiä, mutta vielä pienemmillä numeroilla taitaa operoida musiikki-dvd-tilasto. Se on kärkipaikkaa myöten täynnä jaettuja sijoja. Yleensä listan laajuus (Top 10, Top 50 vai jotain muuta) määriytyy kokonaissubstanssin mukaan, mutta Suomessa moinen korrelaatio on unohtunut. Top 20 -singlelistassa operoidaan kuusinumeroisilla luvuilla, musiikki-dvd:ssä luultavasti nipin napin kaksinumeroisilla.

4 kommenttia:

 1. Tuo ennätys tietysti sillä varauksella, että Mestarit Areenalla lasketaan Pepe Willbergin ykköslevyksi. Hänen nimensähän on sen kannessa.

  VastaaPoista
 2. Ehdotukseni päälistojen laajuudeksi olisi top 40 molempiin. En edes muista, miksi albumilista aikoinaan venytettiin viiteenkymmeneen. Latausten takia varmaan..

  VastaaPoista
 3. Rumban listalle top 20 on ihan toimiva toistaiseksi. Muutamat levyt jäävät tosin sen suppeuden vuoksi liian vähiin listapisteisiin, räikeimpänä Sannin Sotke mut, joka sai tililleen vain yhden viikon sijalla 15.

  VastaaPoista
 4. Albumilistaa laajennettiin kenties sillä perusteella, että various-kokoelmat sisällytettiin siihen. Yle-aikanahan niillä oli oma lista.

  VastaaPoista