maanantai 7. heinäkuuta 2014

GGH 19: Greatest Hits


Lenny Kravitz 2000, #1, 26 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Hiljattain 50 täyttäneen Kravitzin ura näytti vuosituhannen vaihteessa laskusuuntaiselta, ainakin Suomen listoja tutkien. Kolmannen albumin Are You Gonna My Wayn (1993) kakkossijasta oli taannuttu 5:n (1998) numeroon 23. Mutta 5:n lohkaisu Fly Away juhli brittiykkössijaa tultuaan tutuksi mainosmusiikkina, ja Austin Powers -leffaan tehty cover American Woman kohotti profiilia. Lähtökohdat kokoelmalle olivat siis OK.

Greatest Hitsiä alustanut Again-single oli aito hitti, Suomessakin miehen ainoa Top 20 -radiolistamerkintä. Kokoelma ylsi joulumarkkinoilla kärjen tuntumaan ja astui siitä vuoden vaihduttua ykköseksi 11. viikollaan ylittäen myös kultalevyrajan. USA:ssa se rikkoi platinarajan neljä kertaa ja on yleismaailmallisesti miehen selvästi ostetuin äänite.

Miksi kokoelma toimi noin hyvin? Siinä oli tasaisesti edenneen vuosikymmenen mitalta 15 kpl sopivasti tunnettuja biisejä sopivasti sommiteltuina kronologiasta välittämättä. Kovin kummoisia hittejä Kravitz ei ole saanut aikaan tuon jälkeen (vaikka albumit pistäytyvät top tenissä), joten Greatest Hits on edelleen pätevä portti miehen tuotantoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti