lauantai 5. heinäkuuta 2014

GGH 20: Back for Good


Modern Talking 1998, #1, 27 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.


Saksalaisduo iski kultasuoneen jo ekalla singlellään You’re My Heart You’re My Soul, josta tuli vuoden 1985 suurimpia hittejä pitkin Eurooppaa. Koska kone oli selvästikin säädetty oikein, kaksikko suolsi puolen vuoden välein kuusi albumia. Esimerkiksi kakkoslevyltä Let’s Talk About Love ehdittiin lohkaista vain yksi single, Cheri Cheri Lady. Kuudes levy vastaanotettiin niin kyllästyneesti (Suomessa sija 24), että oli aika laittaa lappu luukulle.

Vuoden 1988 kokoelma ei kiinnostanut ketään, mutta vuosikymmen muutti kaiken. Kun eurodance oli osoittanut kykenevänsä valloittamaan jopa USA:n, Modern Talking ajanmukaisti vanhat hittinsä ja laittoi sekaan neljä uutta biisiä. Tietä raivasi taas You’re My Heart You’re My Soul, joka nousi radiolistan seitsemänneksi. Myös Brother Louie palasi tilastoihin, ja Back for Good johti albumilistaa uuvuttavat kymmenen viikkoa.

Jo ensimmäinen albumi aikoinaan oli viisiviikkoinen ykkönen, mutta Musiikkituottajien arkistoista ei löydy sille kultalevymerkintöjä. Back for Goodia kävi kaupaksi melkoiset 74.348 kpl, joka oli The Baseballsiin asti suurin saksalaisäänitteen saavuttama lukema. Vuoden 1999 Alone eteni vielä neljänneksi ja vuotta myöhemmin Year of the Dragon sijalle 22.

7 kommenttia:

 1. IFPIn myydyimmät äänitteet listaus on selvästi ihan päin prinkkalaa. MT:n eka levy on varmasti myynyt enemmän kuin alle 10,000 kpl Suomessa (IFPIn sivuilla on myös listattuna albumeja joiden myynti 10,000 kpl). Samat sanat myös Sandran 18 Greatest hits albumista joka nettosi 25 listaviikkoa joista ykkösenä kaksi. Ei ole mitenkään mahdolista että esim nämä kaksi levyä olisivat myyneet alle 10,000... missä mättää...

  VastaaPoista
 2. Noiden levyjen aikaan kultaraja oli 25.000 kpl, eikä sen alle jääneistä taida juuri olla tietoja.

  VastaaPoista
 3. Aikoinaan Mitä-Missä-Milloin-kirjoissa julkaistiin vuosittain lista kultalevyn saanneista albumeista. Niiden mukaan Modern Talkingin kaksi ensimmäistä albumia möivät kultaa, eli yli 25 tuhatta kappaletta.

  VastaaPoista
 4. MMM:stä minäkin olen kerännyt vanhempien levyjen tietoja, ja Sisältää hitin -kirjassa The First Album on merkitty kultalevyksi. Siinä tietokannassa, jota nykyisin ylläpidän, ei ole enää kultalevytietoja.

  VastaaPoista
 5. Modern Talkingin levyt jakeli Suomessa aikoinaan Mega Records ja he eivät raportineet IFPIlle kultalevyjä.

  VastaaPoista
 6. Megan julkaisemat Ace of Base -levyt ovat kyllä IFPIn kultalevytiedoissa. Arvelen MMM:nkin saaneen aikoinaan tietonsa kattojärjestön kautta. Tai ehkä silloin oltiin vielä niin viitseliäitä, että soitettiin kaikki levy-yhtiöt läpi.

  VastaaPoista
 7. Ace of Base oli vasta 90-luvulla, mutta 80-luvulla Mega-kultia ei raportoitu. Muistelen lukeneeni tuolloin ainakin Modarien ja Bad Boys Bluen ylittäneen kultarajoja. Toki muistikin voi pettää.

  VastaaPoista