tiistai 1. heinäkuuta 2014

GGH 22: Parhaat – Tulkitsijan taival


Carola 2004, #4, 22 viikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Jos marraskuussa 2004 listalle noussut Carola Standertskjöldin ja Heikki Sarmanto Trion jazzlevy olisi julkaistu äänitysvuonnaan 1966, se olisi ollut Carolan eka albumi. Vaikka hän herätti huomiota jo vuonna 1963 Hava nagila -sinkullaan, pitkäsoittoa ei saatu ennen kuin 1970, jolloin sen nimiraita Kielletyt leikit oli jo nelivuotias. Muita siihenastisia hittejä ei lp:llä kuultu.

Singlejä ehti sen sijaan ilmestyä 25 kpl ennen musabisneksestä vetäytymistä 1970-luvun alkupuolella. Paluuta 1980-luvulla varjostivat terveysongelmat, ja Carola kuoli Alzheimerin tautiin vuonna 1997. Tapausta ei pidetty tuolloin suurenakaan uutisena, joten kokoelmatupla-cd:n julkaisua pantattiin hygieenisesti lokakuuhun 2004 asti. Siitä tuli Carolan ensimmäinen albumilistamerkintä, ja viimeisestä singlehitistäkin oli tuolloin kulunut yli 33 vuotta.

Parhaat nousi joulumarkkinoilla nelossijalle myyden yli 27.000 kpl. Se komeilisi tässä sarjassa huimasti korkeammalla, jollei Warner olisi keväällä 2011 julkaissut toista kokoelmaa Rakkauden jälkeen. Se kävi peräti kakkosena, mutta jäi myynnissä alle puoleen edeltäjästään. Nuo ovat parhaat listasijat, mitä kukaan naisartisti on Suomessa saanut kuolemansa jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti