tiistai 29. heinäkuuta 2014

GGH 11: Unohtumattomat


Olavi Virta 1976, #1, 26 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Ainoa albumilistamerkintä, jonka Olavi Virta sai eläessään, oli sekin kokoelma (Olavi Virta, 1968). 1950-luvulla ahkerimmin levyttänyt laulaja ei varsinaisia studioalbumeita koskaan tehnytkään. Kokoelmia on tilastoitunut yhteensä kymmenen, joista yli muiden on Unohtumattomat. Musiikkituottajien kultalevytietokanta ei sitä tunne, mutta aikalaismedian mukaan se myi yli 50.000 kpl eli timanttia, ja viettihän se seitsemän viikkoa ykkösenä.

Aika todettiin kypsäksi tv-kampanjoidulle lajitelmalle vajaat neljä vuotta artistin kuoleman jälkeen. Sitä alustettiin singlellä Kun ilta ehtii, joka nousi jukeboxlistan kymmenenneksi. Kun yli 600 levytyksestä valitaan lp:lle neljätoista, prosessi kuulostaa mielivaltaiselta, mutta takakansi julisti: ”Nämä äänitteet tarjoavat edustavan, monipuolisen ja totuudenmukaisen läpileikkauksen hänen osaamisestaan.”

Arvatenkin listoille ilmestyivät sopivin välein Unohtumattomat 2 (#3) ja Unohtumattomat 3 (#18). Sittemmin Virta-paketointeja on nähty korkeimmillaan vuosina 1983 (#13), 2005 (#6) ja 2013 (#7). Vielä on yksi kikka käyttämättä eli elämäkertaleffa, jollaisen tulosta uutisoitiin varmana tietona joskus 2010-2011. Ehkä Jyrki Hämäläinen oli oikeassa sanoessaan, että Olavi Virta on liian kova aihe suomalaisille elokuvantekijöille. (Hortoilevan Jyräys-kirjan aiheeksi hän kyllä sopi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti