lauantai 19. heinäkuuta 2014

Puhdasrotuinen vuosikymmen

Eri yhteyksissä lienee tullut ilmi, että pyrin koostamaan Suomen listahistorian kattavaa hittitietokantaa, jossa eri aikakaudet olisivat vertailukelpoisia keskenään. Puutteellisuuksia on vielä niin monessa kohdassa, että ainoat täysin valmiit vuosikymmenet ovat 1970-luku ja 2000-luku. Niiden välisiin painotuksiin olen melko tyytyväinen.

Koska minulla siis on yli tuhannen biisin laskelma 1970-luvun suurimmista listahiteistä, kiinnostuin vertaamaan sitä Radio Suomessa kuultuun viisituntiseen 70-luvun musiikin yöhön, jota mainostettiin ennalta varsin hittivetoisesti. Erittäin tutuista levytyksistä tuo Olga Ketosen juontama (ja valitsema?) musiikkipotpuri sitten koostuikin – kuuntele täältä.

Ohjelmassa soitettiin 65 biisiä. Montako niistä oli samoja kuin kokoamassani suurimpien hittien Top 65:ssä? Neljätoista. Joo aika vähän, mutta minun listassani on useita lauluja samoilta artisteilta, kun ohjelmassa ainoastaan Pave Maijanen (!) vieraili kahdesti levylautasella. Melko loogisesti siitä rajattiin ulos myös ei-nuorisoon kuuluneiden musiikinkuluttajien suosikit, eli emme kuulleet Ruusuja hopeamaljassa tai Mustan kissan tangoa.

Huomiota herätti hieman toisenlainen puute. Vaikka 70-luvun musiikin yössä soi 40 ulkomaista biisiä, niin mustista artisteista pääsivät ääneen ainoastaan loppupuolen Anita Ward, Thelma Houston ja kirjava Village People. Maamme ei totisesti tuolloin ollut mikään r&b-onnela, mutta minun Top 65:ssäni on sentään kahdeksan mustien laulajien hittiä. Yksi eli Roberta Flackin Killing Me Softly with His Song ylsi jopa 1973-vuosilistan ykköseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti