sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kahden sukupolven ykköset

Viime viikon ykkönen Justimus luiskahti albumilistan sijalle 16, mikä on listahistorian toiseksi pahin pudotus kärjestä. Mokoman Luihin ja ytimiin romahti aikoinaan 1–22, ja 1–16 oli myös Eevil Stöö & Koksukoon kohtalo. Uudeksi ykköseksi singahti taas ensikertalainen, tosin ei levyttäjänä – Jannan kaksi ensimmäistä albumia vain eivät aikoinaan tilastoituneet.

Janna ja Maarit Hurmerinta ovat kaikkien aikojen ainoat lapsi ja vanhempi, jotka ovat yltäneet Suomen albumilistan ykkösiksi. Maarit teki sen vuonna 1980 Nykyajan lapsi -lp:llä. Lähelle pääsevät Seppo ja Anna Hanski, joista Seppo johti single- ja Anna albumilistaa. Useasti kärjessä nähdyn Fredin tytär Hanna-Riikka Siitonen kävi sinkkuykkösenä ja albumikakkosena Taikapeili-duon puolikkaana.

Seuraavat uutuudet noudattivat yhteistä kaavaa eli paransivat joitakin askelmia edellisestä, parin vuoden takaisesta, useimmiten ensimmäisestä visiitistään: Vesku Jokinen & Sundin pojat #2, Rival Sons #3, Arch Enemy #5, First Aid Kit #10. Jack White pääsi samaan kuin viimeksi (#13). Sijan 11 Juju petrasi viime vuodesta jopa 16 pykälää, mutta kahden sinkun vahva Spotify-menestys pani odottamaan korkeampaakin debyyttiä.

Yli kymmenen vuotta levyttänyt Aksim (#15) sai ensimmäisen merkintänsä, ja vielä pitempään joutui odottamaan vuonna 1984 perustettu norjalainen Mayhem (#32). Kolmen vuoden takainen Uriah Heepin listapaluu sai jatkoa (#28). Jatkoa taisi tulla myös laadintavirheelle, joka hukkasi Michael Jacksonin Xscapelta ekan listaviikon. Nyt levy teki re-entryn 12:nneksi pudottuaan ulos sijalta 17.

2 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Juju menetti albumilistalta noin 150-200 tuhatta Spotify-striimiä ja todennäköisesti top 10 sijoituksen jättämällä isojen hittien Hullu ja Onnelliseksi singleversiot Spotifyyn albumijulkaisun jälkeenkin.

  Sama juttu esimerkiksi Brädin ja JVG:n kanssa: molempien albumit menettävät koko ajan kahden ison hitin striimejä siksi, että biisit löytyvät Spotifystä sekä albumi- että singleversiona.
  Toki tällä tavalla vastineeksi artistit saavat parhaimmillaan suosioon nähden alakanttiin olevia singlelistasijoituksia tai huonoimmillaan ei edes niitä.

  Itse kirjoitin tähän blogiin huhtikuussa, että "Levy-yhtiöt haluavat, että hittibiisien kaikki Spotify- kuuntelut suuntautuvat albumilistalle, eivätkä jakaudu kahdelle eri listalle." Nyt kaksi kuukautta myöhemmin voi sanoa, että väitteeni oli väärä. Näyttäisi siltä, että suurin osa (mutta ei kaikki) artisteista jättää tulevaa albumia promonneen biisin singleversion Spotifyyn albumin julkaisun jälkeenkin hajaannuttaen biisin striimaukset kahdelle eri listalle. Pahimmassa tapauksessa jää listasijoitus saamatta molemmilta listoilta.

  Saa nähdä miten käy, jos Pulinan muutaman päivän takainen väite toteutuu ja myös albumeilta tapahtuneet biisien striimaukset liitetään singlelistalle. Silloin ainakaan ei pitäisi olla mitään järkeä jättää singleversioita spotifyyn, jos paremmat albumilistasijoitukset kiinnostavat. Toisaalta voihan se olla niinkin, ettei ne listasijoitukset nykyään edes levy-yhtiöitä kiinnosta.

  VastaaPoista