tiistai 3. kesäkuuta 2014

GGH 30: Something to Remember


Madonna 1995, #1, 21 listaviikkoa

Greatest Greatest Hits -kesäsarjassa käsitellään kokoelmia, jotka menestyivät listoilla poikkeuksellisen hyvin artistin muuhun tuotantoon nähden.

Virallisen maahantuojan laskelmissa kaksi suomalaisten eniten ostamaa Madonna-albumia ovat kokoelmia: Something to Remember 93.043 ja The Immaculate Collection 92.500. Ensinmainittu on myös artistin pitkäikäisin listaykkönen (10 viikkoa), vaikka katosi Top 40:stä verrattain nopeasti.

Something to Rememberin vastaanotto Suomessa oli poikkeuksellinen: se keräsi maailmalta vain muutaman ykkössijan. Ehkä Madonna vasta löydettiin täällä sen myötä albumiartistina – balladeista sommiteltu levyhän on keskimääräistä kokoelmaa yhtenäisempi kokonaisuus. Kaikki sille päätyneet raidat eivät edes olleet singlehittejä. Kysyntää avitti etukäteen julkaistu You’ll See, joka on laulajattaren menestyneimpiä kappaleita Suomessa.

Kokoelma oli myös osallisena ehkä historian isoimmassa suomalaisessa listadebatissa. Osa bisnesväestä kimmastui, kun Jari Sillanpään esikoislevy ei laakista syrjäyttänytkään Madonnaa paalupaikalta, vaikka sillä oli huimat tukkumyyntiluvut. Kyllä, listapisteytys suosi kaikenlaisissa myymälöissä kaupaksi käyvää Madonnaa (Sillanpää jäi alakynteen erikoislikkeissä), mutta ei tukkumyyntikään kertonut totuutta – noihin aikoihin jopa yli puolet suomalaisten ostamista ulkomaantähtien julkaisuista tuotiin suoraan kauppoihin ohi levy-yhtiöiden täkäläisten sivukonttorien. Tuohon 93.043-lukuun siis voisi hypoteettisesti lisätä eteen ykkösen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti