maanantai 2. toukokuuta 2011

Pakollinen alustus

Vuotta on kulunut jo neljä kuukautta, joten on aika pistää stoppi hittivuosilistan 2010 pistehäntien mittaamiselle ja julistaa tilasto valmiiksi. Teen sen huomisen radiolistan saatuani, koska siitä saattaa pari viimevuotiseksi luokiteltua hittiä noukkia vielä pikku parannuksen pottiinsa. Jos tämän jälkeen vielä jokin kappale merkittävästi elpyy, niin vuosilistaa päivitetään – niin on tehty ennenkin.

On syytä jo etukäteen kommentoida tulevaa top satasta. Laskennassahan huomioidaan kaikki vuoden mittaan single- ja/tai latauslistalla ja/tai radiolistan top 20:ssä käyneet biisit, joiden piste-enemmistö osui vuodelle 2010. Noita biisejä sisältäville top 50 -albumeille on myös annettu pisteitä ja jaettu ne kaikkien samalta levyltä lohkaistujen hittien kesken. Singlemyynnin osuus kokonaistuloksissa on ollut noin 45, radiosoiton noin 30 ja albumimyynnin noin 25 prosenttia.

Jotkut suhdannevaihtelut vaikeuttavat tuon tasapainon ylläpitoa. Viime vuonna single- ja radiolistojen ovi kävi paljon aikaisempaa hitaammin, minkä seurauksena laskentaan päätyi vain 211 biisiä, kun parina aiempana vuonna luku oli kolmensadan kieppeillä. Lisäksi entistä suurempi osa noista jäi vaille albumilistapisteitä, koska niin harva (ulkomaalainen) singlesuosikki saa enää albumeita kaupaksi.

Jos albumipisteiden osuus kaikista listalla huomioitavista pisteistä olisi pidetty 25 prosentissa, siitä olisi kerääntynyt kohtuuttoman valtava osuus niille muutamille chisuille, jenneille ja ladygagoille, jotka pärjäsivät läpi vuoden kaikissa tilastoissa. Kerroinkokeilujen kautta sain mielestäni kohtuullistettua tuon asetelman, ja huominen vuositilasto on hengeltään edellisvuotisten kaltainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti