maanantai 16. toukokuuta 2011

Antero vai Freddie?

Biisien latausmyynti mahdollistaa monenlaiset spontaanit reaktiot massakokemuksiin, ja jääkiekon maailmanmestaruus nostaa varmasti sellaisia singlelistalle. Vielä ei tiedä, jääkö esimerkiksi Antero Mertarannan ilmaveiviselostuksesta väännetty Finnish Hockey Mafian Taivas varjele vain You Tube -ilmiöksi vai yritetäänkö sillä ansaita – radiossa se on ainakin ehtinyt soida. Mertarantaa tuskin pystymme listalla välttämään, sillä K-system on tehnyt taas uuden Ihanaa leijonat ihanaa -version. Edelliset vuosilta 1999, 2000 ja 2009 kävivät kaikki ykkösinä.

Mutta kuka muistaa, mitä vuonna 1995 tapahtui? Isoimmaksi ilmiöksi kasvoi kisalähetyksissä soitettu Tom Jonesin If I Only Knew, joka palasi listoille puolen vuoden tauolta ja kiskoi aiemmin huonosti myyneen Jones-albumin The Lead and How to Swing It ykköseksi. Ruotsalaisten kannustushymni Den glider in tilastoitui sekä alkuperäisenä että Kirka & Kiekkoleijonat -tulkintana. Leijonat ehtivät toisellekin äänitteelle: Pate Mustajärven ja Sakari Kuosmasen kera hoilattu Sankarit kävi sinkkukolmosena ja radiokuutosena.

Katsojamittausten mukaan finaalia seurasi toista miljoonaa silmäparia vielä siinäkin vaiheessa, kun voittajille soitettiin Queen-klassikkoa We Are the Champions (1977). Jokohan olisi aika tehdä tuostakin listahitti Suomessa? 1970-luvulla Queen nettosi vain kaksi Top 20 -hittiä (Killer Queen ja Bohemian Rhapsody). Olen hiljattain rukannut tuon ajan singletilastoja Top 30 -muotoon, mikä toi bändille kaksi lisämerkintää – ne ovat You’re My Best Friend ja Somebody to Love.

5 kommenttia:

 1. Mietin aivan samaa We Are the Championsin kohdalla. Kuulohavaintojen mukaan sitä hoilattiin alakerran baarissa vielä tunti lähetyksen päättymisen jälkeen.

  Jare ja Villegalle saattavat myös elää tuottoisia aikoja.

  VastaaPoista
 2. Jare & Villegalle lienevät varmoja voittajia. Liike Anttilan listalla oli jo nyt 16-1, eikä tuossa tietenkään näy finaalin jälkeinen menekki.

  VastaaPoista
 3. Albumilistan ykkössija on kyllä nyt aikamoisessa alennusmyynnissä, tuo Jare & Villegallen nousu ei välttämättä kerro massiivisesta kysynnän lisääntymisestä. Vartiainenkin on taas Anttila-listan kakkosena.

  VastaaPoista
 4. Jare & VilleGallen nousu takaisin ykköseksi ei sinänsä olisi mikään ihme kun isossa osassa kaupoista levy oli loppu/vähissä yhtyeen toisella listaviikolla. Tästä parhaimpana esimerkkinä nimenomaan Anttilat ja se selittää levyn tippumista/nousemista heidän listoillaan.

  VastaaPoista
 5. Hei!

  We Are the Championsia laulettiin täällä Kööpenhaminassakin. Blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja olisimme kiinnostuneita yhteistyöstä kanssasi. Ottaisitko minuun yhteyttä, niin kerron tarkemmin, millaisesta yhteistyöstä on kyse.

  Terveisin,
  Heli
  heli.halva@goviral.com

  VastaaPoista