maanantai 23. toukokuuta 2011

Kumia kaupan

Radiomafian/Yle X:n, Punaisen ristin ja syöpäjärjestöjen kesäkumikampanjaa on pyöritetty niin kauan, että tällä viikolla julkistetaan jo kuudestoista kesäkumibiisi. Tekijöiksi on yleensä saatu tunnettuja poppareita (tosin joskus salanimellä), ja nyt asialla on Fintelligens. Hittejä niistä kasvaa harvoin, koska muut radiokanavat eivät kappaleisiin kajoa – tai koska joskus ne ovat niin surkeita esityksiä.

Singlemyyntiin radioboikotti ei välttämättä vaikuta, mutta vain yksi biisi on noussut listoille: Klamydian Onnesta soikeena (1998) vietti kahdeksan viikkoa kakkossijalla Apulannan Teit meistä kauniin -sinkun takana. KMAn ja Marikon Kuuma kissa (2001) julkaistiin Top 10 -singlen Julma maailma b-raitana. Viimevuotinen Herra Ylpön Hevimetallia tuli latausmyyntiin videon kera, mutta ei tilastoitunut.

Osa kappaleista on ilmestynyt artistin seuraavalla albumilla (Rockin’ da North, Haloo Helsinki!), osa vasta vuosien päästä kokoelmalla (Tiktak, Antti Tuisku). Kaupallisesti merkittävin (ja musiikillisesti onnistunein) on kiistatta PMMP:n Kumivirsi (2005), jonka tilkitsemänä Kovemmat kädet -albumin ”kumipainos” myi yli 50.000 yksikköä. Okei, toisena lisätäkynä oli jättiradiohitti Pikkuveli.

1 kommentti:

  1. On noissa kesäkumibiiseissä ollut kyllä aika hyviäkin biisejä. Jotenkin en kyllä usko että pari has-been räppäriä pystyvät tekemään kummoista biisiä.

    VastaaPoista