keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Sähköpiikki

Poets of the Fall teki sen, ensimmäisenä Suomen listahistoriassa: neljä albumia, neljä ykkössijaa. Kuten aiemmin kerroin, Kaija Koo ja ZZ Top ovat avanneet listauransa neljällä–viidellä peräkkäisellä ykkösalbumilla, mutta ne eivät olleet heidän ensimmäisiä levyjään. Ennätysketjun muodostavat Signs of Life (2005), Carnival of Rust (2006), Revolution Roulette (2008) ja Twilight Theater (2010).

Viikon kaikki viisi uutuutta ovat kotimaisia ja keskenään hyvin erilaisia. Poisonblackin kolmatta Top 10 -albumia Of Rust and Bones (6) peesasi syntikkaduo Villa Nah Origin -esikoisellaan, joka toi Sähkö-levymerkille sen tähän asti korkeimman listasijan (7). Sodankyläläinen rappari Stepa petrasi myös esikoislevystään 22:nneksi, mutta kaikenlaisissa tilastokorkeuksissa seikkaillut Heikki Salo on vasta sijalla 39.

ÄKT:n sivut ovat kokeneet paljon korjauksia, siellä ovat nyt re-entryt kohdallaan ja listaviikoissa huomioidaan vuodenvaihteessa päättynyt Yle-aikakausi – enimmäkseen. Ainakin This Is It -soundtrackiltä puuttuvat edelleen viimevuotiset viikot. Yle-listojen arkistot elokuusta 1995 asti siirtyivät myös luettaviksi tänne.

3 kommenttia:

 1. Pieni erotus. ZZ Top ja Kaija Koo on saanut listan 1. sijoja ihan oikeasti myydyistä levyistä. Siis sellaisista jotka on jo lähteneet kauapasta kuluttajille.

  Nykyäänhän jaetaan kultalevyjäkin jo ennenkuin levy on edes kaupoissa. Muistetaanpa vaikka INDX joka sai kultaa, ja levy myi alle 6000 kpl.

  Hyvin Poetsin pojat vetää, mutta aivan vertailukelpoinen heidän saavutuksensa ei ole muihin mainittuhin artisteihin.

  VastaaPoista
 2. Shaq, ei ei. Virallinen lista on aina perustunut levykauppiailta tuleviin tietoihin, ja perustuu edelleen. Varmasti kehittyneemmin metodein kuin ZZ Topin huippukaudella, vaikka koneisto vähän joskus yskii.

  VastaaPoista
 3. Hieno saavutus tosiaan Poetsilta. Tarotin papparaisten (tai ei ne kyllä merkittävästi Syksyn Runoilijoita kypsemmässä iässä ole) toinen viikko top 3:ssa lienee myös merkille pantavaa, olkoon kuorolaulujulkisuudella tekemistä asian kanssa tai ei. Näkyvyyttä Gravity of Light nauttii lisäksi Helsingissä ainakin itäisillä metroasemilla. Mainosten koosta päätellen levy-yhtiö tosissaan uskoo veteraanien uutuuteen.

  VastaaPoista