maanantai 1. maaliskuuta 2010

Nollan puutarha

Kieli ja levy-yhtiö vaihtuivat, mutta Anna Erikssonin juurijulkaistu albumi Garden of Love omistanee yhtä vahvan tilastopotentiaalin kuin mihin 13 vuoden aikana on totuttu. Vaikka nimi viittaa tenniskielellä vielä pienempään numeroon, niin ykkösessäkin on haastetta – tähän mennessä laulaja ei ole yltänyt kolmossijaa parempaan.

Jo Top 10 -sijoitus avaisi Erikssonille varsin pienen piirin ovet – kovin moni sooloartisti ei näet ole tehnyt sekä suomen- että englanninkielistä Top 10 -albumia. Koska Tarja Turusen joululevy oli vain puoliksi suomea, ainut aito naiskollega olisi Lontoossa vuonna 1978 Love Is... -lp:n levyttänyt Marion. Miehistä seuraa antaisivat Riki Sorsa ja Remu, jolla ainoana on useampi kuin yksi kärkikymppisijoitus kummallakin kielellä (kyllä, myös soolona).

Yhtyeistä omassa kastissaan komeilee Neljä ruusua, jonka ensimmäinen 4R-albumi Mood (1996) eteni yhdeksi bändin kuudesta ykkösalbumista. Yllättävämpi nimi on Alwari Tuohitorvi, jonka Asia on ananas (1975) ja Light Me (1976) ylittivät riman. Sielun veljien vienti-inkarnaatio L’amourder ei myynyt riittävän hyvin tullakseen huomioiduksi, mutta Softwood Music Under Slow Pillars -albumi (1989) myi. Apulanta ja Tehosekoitin kävivät Top 10:ssä käännösprojekteineen.

Moni englanninkielisessä bändissä läpilyönyt vokalisti on sooloillut menestyksekkäästi suomeksi, ainakin Pave Maijanen (Rock’n’Roll Band, Royals), Ressu Redford (Bogart Co, Sound of RELS), Tommi Läntinen (Boycott), Mikko Kuustonen (Q-stone), Jore Marjaranta (Leningrad Cowboys) sekä Broadcastin Kim Lönnholm ja Edu Kettunen. Dave Lindholm pärjäsi yhtyeissä Bluesounds ja Pen Lee ennen ainoaa Top 10 -sooloaan Huoneet 6 & 14 (1983). Lisää saa keksiä ja kertoa.

7 kommenttia:

 1. Rajaton sings Abba (1) ja Rajaton Sings Queen (3) sekä Kevät (3) ja Maa (10)

  Entäs Kirka? Tai kelpaavatko eri bändeissä englanniksi ja suomeksi laulavat? Kuorosota toi nimittäin mieleen hiljattaisen: Marco Hietala Nightwishissä (1) Tarotissa (5) Northern Kingseissä (7) ja sitten suomeksi Sapattivuodessa (5) ja tuosta taas mieleen Jarkko Ahola Teräsbetonissa (1) ja Northern Kingsissä (7) - epäilisin kyllä että vastaavia on aika monta.

  VastaaPoista
 2. Rajaton oli hyvä huomio, koska sen mukana tuli mieleen myös Club for Five. Mutta Kirka ei käy.

  Bändivokalistien kanssa en ala nyt näprätä, mutta olisi hauska keksiä edes yksi tapaus, jossa suomenkielisen Top 10 -yhtyeen jäsen menestyy soolona englanniksi.

  VastaaPoista
 3. Pentti Hietasen On the rocks oli myös top kympissä.

  VastaaPoista
 4. Karita Mattilan top 10 -albumeilla lauletaan ainakin suomea, ruotsia, saksaa ja englantia. Wonderfulin pääkieli on englanti ja Lauluja merelle on suurimmaksi osaksi suomea.

  VastaaPoista
 5. Niin ja se suomenkielisen yhtyeen jäsen, joka on menestynyt soolona englanniksi, on tietysti Andy McCoy, joka soitti Pelle Miljoona Oy:ssä.

  VastaaPoista
 6. Nyt leviää jo käsiin tämä keskustelu. Eri kieliä samalla levyllä ja jotain kitaransoittajia.

  VastaaPoista
 7. Niin, ja kitarassakin on kieliä kuusi. jollei sitten ole kaksitoistakielinen...

  VastaaPoista