maanantai 29. maaliskuuta 2010

Pakko katsoa 2: Bobby Brown (Goes Down)

Listablogin epäsäännöllisessä sarjassa esitellään hämäriä mutta sivistäviä videonäkymiä hittihistoriasta.

Frank Zappa oli 1970-luvun alkupuoliskon vakiovieraita albumilistallamme nousten parhaimmillaan neljänneksi (Overnite Sensation, 1973). Ainoan singlehittinsä hän sai kuitenkin yli neljä vuotta viimeisen albumisijoituksensa jälkeen syksyllä 1979. Warnerilta lähdettyään mies julkaisi omalla Zappa-merkillään tupla-lp:n Sheik Yerbouti, jonka raidoista tunnetuimmin koetteli siveellisyyden rajoja härski singlevalinta Bobby Brown (Goes Down).

Biisi juuttui USA:ssa kaikkiin sensuuriseuloihin, mutta ei-englanninkielisessä Euroopassa siitä tuli menestys. Vaikka läheskään kaikki Zappan käyttämät ilmaukset tuskin aukenivat valtaosalle kuulijoista, useita tuntui kutkuttavan se asetelma, että vieraskielisiä säädyttömyyksiä ei valvo kukaan. Asetelmahan pätee edelleen, vaikka yleinen kielitaito on kasvanut. Esimerkiksi radiovieraiksi kutsuttujen seksimessujen esiintyjien kanssa saa jutella englanniksi sellaista, mitä suomeksi ei uskallettaisi.

Varsinaista promovideota biisistä ei ole, mutta oheinen livepätkä kävisi sellaisesta. Taustabändi eläytyy tarinaan kiitettävästi, ja japanilaisen tekstityksen uskollisuutta alkuperäiselle voi vain arvailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti