sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Musiikki + dvd = musiikki-dvd?

Suomen virallista Musiikki DVD:t (sic) -listaa johtaa Iron Maidenin viime toukokuussa julkaistu Flight 666. Vastus ei liene juuri nyt erityisen kova, koska kakkos- ja kolmossijoille selvisivät Brother Firetribe ja At the Gates. Mutta puuttuuko sekoituksesta jotakin? Katsotaanpa vaikka Anttilan kaikenlaiset dvd:t kattavaa Top 20 -tilastoa: sen ykköseksi säntäsi Michael Jacksonin This Is It.

Musiikki-dvd-kriteerit näyttävät vaihtelevan maittain. Arvelen This Is Itin raakkaantuneen Suomen listalta siksi, että sitä ei julkaissut levy-yhtiö vaan leffayhtiö. Se komeilee kuitenkin ykkösenä muun muassa Britanniassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa, jossa se pitää kaksoisjohtoa – Special Edition -tupla laskettiin erikseen.

Yhden julkaisun eliminoinnin ei tarvitse olla artistin listasijojen esteenä, sillä esimerkiksi Ranskan ykkösenä ja Ruotsin kakkosena on Jacksonin Live in Bucharest – The Dangerous Tour. Dvd-julkaisu käänsi myös syksyisen ”soundtrack”-cd:n siellä täällä selvään nousuun – mutta ei Suomessa. Olemme siis yhä ainoa levymyyntilistoja julkistava maa, jossa This Is It jäi Top 10:n ulkopuolelle.

3 kommenttia:

 1. Täydennän vielä, että nuo Britannian ja Saksan listatilanteet taitavat koskea koko dvd-myyntiä. En edes tiedä, onko briteillä erillistä musiikki-dvd-listaa.

  Official Charts Companyn sivuilla on "Top 40 Videos Chart", mikä onkin ihan tervetullut termi. On tyhmää sitoa video-sana vain edesmenevään vhs:ään, samanlaillahan dvd on video. Ainoa hankaluus on se, että musiikkivideo-sanalla on toinenkin merkitys.

  VastaaPoista
 2. Oikeasti musiikki-dvd-listan kärkisijoja hallitsisivat karaokelevyt, näin olen antanut itselleni kertoa.

  VastaaPoista
 3. Olen juu huomannut pari kertaa, että ÄKT:n päälistasivulla näkyvässä Top 5:ssä on "oikeaa" musiikkia ja sitten sijat 6–10 karaokea.

  VastaaPoista