torstai 25. maaliskuuta 2010

Ojasta allikkoon?

Viime viikolla sen kuuluisan puun takaa listaykköseksi ilmestynyt Marella-single poistettiin paraatipaikaltaan jälkikäteen, mutta sai pitää edellisen viikon 10. sijansa. Kuvaa aika hyvin listan nykyistä mediaseksikkyyttä, että ykkösyydestä tai sen menetyksestä ei ole pidetty missään mimmoistakaan meteliä. Minkähänlainen skandaali vastaavasta operaatiosta olisi kasvanut vaikkapa Britanniassa?

Jotkut jaksavat silti uskoa singletilastomme mediaseksikkyyteen – ainakin tuo on ensimmäinen ajatus, kun näkee kärjessä EMI-yhtiön deluxe priority -bändin The Giant Leap. The Best Time of Your Lifen radiosoitto oli vilkkaimmillaan (sija 23) jo vuodenvaihteessa ja albumi katosi Top 50:stä yhden viikon jälkeen, joten jättiloikka ykköseksi tuntuu aika ohjaillulta. Vai soiko tämäkin jossain tv-mainoksessa? No, jatkosijoitukset kertovat lisää. Yhtyeen toinen biisi Like the First Time on radiolistalla nyt 24:ntenä.

18 kommenttia:

 1. Pieni maa ansaitsi ykkössijansa, vaikka kyseessä oli ilmeisesti listan manipulointiyritys. Myydyin on kuitenkin myydyin. Jos kappaleen hylkääminen koettiin aiheelliseksi, se olisi kuitenkin pitänyt tehdä jo ennen listan julkaisua. Mielestäni myös vaatimus, että singleä pitää myydä kolmessa liikkeessä vie listan uskottavuuden, koska jopa ykkössijalle on aiemmin päästy yhden liikkeen myynneillä (DJ Urho viime vuonna).

  VastaaPoista
 2. Ai aiempien epäuskottavuuksien eliminointi uusilla säännöillä vie uskottavuuden? No, uskonasioitahan nämä.

  Se on tietysti ihan selvä, että listan pitäisi olla valmis ennen julkaisua.

  VastaaPoista
 3. Eräänlaista "manipulointia" ovat myös Baseballsin, Leevin ja Juicen korkeat listasijoitukset. Kaikkia kolmea myydään Anttilassa alta kympillä. Eiköhän se Anttila-myynti selitä Baseballsin viime viikon piikkipaikankin, taitavat siivota alehinnalla varastoa tyhjäksi Striken giga-mega-deluxe-platinum-version edeltä.

  Mid-price -listan ja albumilistan eron tajuaminen on koko ajan vaikeampaa. Anna Erikssonin kokoelmaa myydään hintaan 9,90 euroa, joten sen paikka lienee tosiaan mid-price-listalla. Jos Baseballsia myydään isolla volyymilla samaan hintaan, niin kai senkin voisi mid-priceen eristää? Ai niin, tukkuhinta on ollut Strikessa mukamas korkeampi...

  VastaaPoista
 4. Mistä siglejä saa ostaa? Eihän niitä ole edes myynnissä. Mitä pirun feikkileikkiä tämä touhu on?

  VastaaPoista
 5. Ladattu yksittäinen biisi on listamielessä myös single. ÄKT vain pitää yllä sekaannusta julkaisemalla erillisiä lataus- ja singlelistoja, vaikka ne ovat sisällöltään usein identtiset.

  VastaaPoista
 6. Teräviä huomioita bloggaajalta. Giant Leapin "listaykkönen" ei ole minkään lataussaitin Top-listalla, eli sitä ei ladata mistään! Edes bändi ei mainosta biisiään nettisivuillaan, vaan toista singleä. Ei ole muuta selitystä, kuin että EMI on ostanut keittiön kautta kassillisen latauksia jostain! Koska majoreiden sylikoira ÄKT uskaltaa poistaa näin härskin manipuloinnin?
  Marella oli koko viime viikon sentään useimpien saittien Top 5:ssä, eli sillä on sentään oikeita latauksia. Hyvä kysymys on, että jos bändi olis saanut esim. jonkun jäsenensä kaikki luokkakaverit lataamaan biisiä, onko se hyväksyttävää fanitusta vai manipulointia? Minun mielestäni fanitusta. Marellan poiston jälkeen vähintä mitä voi tehdä on kuitenkin poistaa myös Giant Leapin selvästi EMIn toimesta ostettu listasija!

  VastaaPoista
 7. Suurin listasaiteista on ilmeisesti iTunes. Tänään niiden päivälistalla sijalla 95. on The Giant Leapin "Like The First Time".

  Tämä listaykkönen "The Best Time Of Your Life" ei ole edes 200 joukossa. Ostiko EMI vahingossa väärää Giant Leapin biisiä? :)

  VastaaPoista
 8. Kävinpä minäkin uteliaisuuttani tutkimassa kauppojen latauslistoja, niiden nyt luulisi olevan paljon lähempänä totuutta, kuin näiden "virallisten" listojen. Eipä tätä Giant Leappia todellakaan löytynyt mistään. Marella kyllä näkyi monenkin eri listan kärkipäässä.
  Taitaa vain olla Marellan levy-yhtiö liian pieni näille virallisille listoille;)

  VastaaPoista
 9. Osaako joku kertoa, miten noita kauppojen myyntilistoja oikein päivitetään, sillä esim. Marellan Pieni Maa biisi on edelleen monessa latausliikkeessä ladatuimpien biisien joukuossa, mutta sitä ei silti näy millään sijalla Suomen "virallisilla" listoilla? Eikö Suomen virallisen lataus- ja singlelistan pitäisi perustua juuri eri liikkeiden latausmääriin?! Olenko ymmärtänyt jotain väärin...

  VastaaPoista
 10. Tässä suora lainaus DNA:n nettisivulta :

  "Lataa The Giant Leapin huippubiisi, ilmainen 2000 nopeimmalle! Yksi suomalaisen rockmusiikin kovimmista nousijoista The Giant Leap julkaisee uuden albumin The Giant Leap maaliskuussa 2010. DNA tarjoaa 2000:lle nopeimmalle ilmaiseksi levyltä lohkaistun hittibiisin Best Time Of Your Life."

  Olisiko tässä vastaus listaykköisyydelle.

  VastaaPoista
 11. Kyllä! Tuo selittää "listaykkösyyden". Ja samalla se vahvistaa, miksi The Giant Leap pitäisi poistaa listasijalta. ÄKT:n julkaisemat Suomen Virallisen Listan Säännöt sanovat yksiselitteisesti:

  Myynniksi ei hyväksytä muun muassa:
  4.2.a) promootiona ilmaiseksi jaettavia äänitteitä;
  d) kaikenlaista levy-yhtiön, tukku- tai jälleenmyyjän, artistin tai muun toimijan toimintaa, jolla pyritään keinotekoisesti vääristämään tai muuten vaikuttamaan Listan oikeellisuuteen.

  Lisäksi todetaan, että myynniksi hyväksytään "vain suoraan, muista tahoista riippumattomasti tai omatoimisesti hyvässä uskossa kuluttajalle tapahtunut myynti".

  Ilmaiseksi jakaminen ei ole myyntiä. Nyt sitten odotamme, että ÄKT noudattaa itse omia sääntöjään ja poistaa samalta viikolta toisen listaykkösen. Vai pelottaako ÄKT:n suurjäsen EMI liikaa?

  VastaaPoista
 12. Seuraavaksi suoritamme viikon 13 virallisen lista-arvonnan. Virallisina valvojina toimii äkt ja emi. Jänittää jo arvonnan tulos:)

  VastaaPoista
 13. Kiltin sylikoiran äktn toiminnasta tulee mieleen joku kommunistisen maan sensuurijärjestelmä jolla pakkosyötetään kansalle vain sitä mitä äkt:n isännät lupaavat. Kaupan päälle mustatakkiset miehet luultavasti hakevat toisinajattelijat suolakaivoksiin jottei nämä valtion viholliset ja rakkikoirat vain kuse puudeli äkt:n ja sen taluttajien lahkeille.

  VastaaPoista
 14. Nyt tulee mieleen montako kertaa suuret kansainväliset levy-yhtiöt ovat aikaisemmin tehtailleet itselleen "ykkössijoja" jakamalla ilmaiseksi latauksia?

  Ei varmasti ole ensimmäinen kerta. Eikä ihme, että suomalaisella musiikkibisneksellä menee huonosti, kun muka jonkun auktoriteetin ÄKT:n toiminta on näin epärehellisissä käsissä.

  VastaaPoista
 15. Täytyy tähän väliin sanoa, että kun tähän asti singlet ovat liikkuneet epäilyttävästi listalla (äkkiä kärkeen ja yhtä äkkiä ulos), niin ne ovat vähintään yhtä usein olleet pikkumerkkien kuin isojen julkaisuja. Eli vaikka Marella/Giant Leap -kuvio näyttää aika härskiltä, en tekisi sen pohjalta noin dramaattisia julkilausumia. Katsotaan jatkosijoituksia.

  VastaaPoista
 16. Joskus totuus on julmaa.

  Dramatiikkaa todellakin. Mutta myös selkeää faktaa.
  Kaikki kirjoittajien kommentit selkeästi toteen näytettäviä. Tämä jos jokin saa mielenkiinnon heräämään tämän ja tulevien viikkojen listajulkaisuihin.

  VastaaPoista
 17. Saa nähdä miten listalla suhtaudutaan huomenna keskiviikkona ilmestyvään uuteen Jenni Vartiaisen albumiin.
  Levy on käsittääkseni alussa saatavissa ainoastaan Iltasanomien "kylkiäis-ostona".
  http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=2066601
  Ainakaan joka narikasta ei myyntitietoja listan kerääjille saa.

  VastaaPoista
 18. Tyrmistyneenä joudun toteamaan, että ihan käsittämättömän vellihousumaista toimintaa Äkt:lta, että Giant Leap sai kun saikin pitää listaykkössijansa Marellan Pieni Maa -biisin valossa!! Ei ollut pokkaa toimia OIKEIN, kun kyseessä oli major-yhtiö. Täällä taidettiinkin mainita, että sekä major- että indie-yhtiöt yrittävät manipuloida listoja. Jälleen kerran saamme kuitenkin olla mukana todistamassa sen surkuhupaisan tosiasian, että isot tekevät näkyvästi, mitä haluavat ja onnistuvat kusetuksissaan poikkeuksetta seuraamuksitta kun taas pienet tekijät ristiinnaulitaan saman tien, jos vilppiä edes epäillään. Ei mennyt kovinkaan monta kuukautta, kun Äkt:n vastuuhenkilöt saivat luottamuksen listoihin romahtamaan pakkasen puolelle. Hyvä, hyvä Äkt ja terveiset teille kaikille sinne kirjoituspöytienne ääreen, joissa seuraatte toimettomina majorien toimintaa!

  VastaaPoista