torstai 11. maaliskuuta 2010

Reikä sateenvarjossa

Tuskin on kummoinenkaan spoileri sanoa, että The Baseballsin Umbrella on tulevan hittivuosilistan kärkibiisejä. Että sen sijoitus on parempi kuin Rihannan alkuperäisellä, joka päätyi yhdeksänneksi vuonna 2007. Vain kaksi aikaisempaa kappaletta on yltänyt kahtena versiona eri vuosien kymmenen suurimman hitin joukkoon: Killing Me Softly (with His Song) (Roberta Flack 1973, Fugees 1996) ja Over the Hills and Far Away (Gary Moore 1987, Nightwish 2001).

Periaatteessa Baseballs voisi toistaakin temppunsa Hot n Coldilla – olihan Katy Perryn levytys toissavuosilistan kahdeksas. Uusi versio rekisteröityy vuodelle 2010, koska se alkoi soida kunnolla radioissa vasta tammikuun lopulla. Se kävi korkeimmillaan sinkkulistan seitsemäntenä ja radiolistan kuudentena, ja albumimyynnistähän kertyy aimo (tuskin kuitenkaan riittävä) panos.

Usein coverhitti saa olemassaolon oikeutuksensa uudesta koukusta tai sovitusideasta. Gloria Gaynorin discokierrätyksen The Jackson 5:n Never Can Say Goodbyesta kruunasi kertosäkeen päättävä ”no no no, no no no” (jota The Communards korosti vielä lisää omassa hitissään). Aretha Franklin fraseerasi Son of a Preacher Manissä säkeen ”The only one who could ever reach me” niin tarttuvasti, että alkuperäinen esittäjä Dusty Springfield alkoi laulaa sitä samalla tavoin keikoillaan.

Baseballs keksi Hot n Coldin alkuun omat ”you’re hot, you’re cold” -huudot – eivät kummoiset, mutta jotain kuitenkin. Umbrella on oudompi tapaus, sillä päivityksestä poistettiin juuri ne kohdat, joihin Rihanna ripotteli valtaosan taikapölystään: e-laa, e-laa, ee ee ee... ei sillä, että niitä kaipaisin, enhän ole koskaan ymmärtänyt kaivata koko bändiä.

Vielä muinaishistoriaan: juuri ennen Abban läpimurtoa ruotsalaisyhtye Blue Swede pääsi USA:n ykköseksi yhdistämällä B.J. Thomasin Hooked on a Feeling -biisiin vielä vanhemmasta hitistä, Johnny Prestonin Running Bearista matkitut uga-tsaga-hokemat. Ansaittu covermenestys, siis? Ei ihan, sillä saman kombinaation keksi jo vuonna 1971 omaan versioonsa brittiläinen Jonathan King. 1990-luvullahan Hooked on a Feeling koki ylösnousemuksen Reservoir Dogsin ja Ally McBealin ansiosta.

2 kommenttia:

  1. Joskus myös ihmetyttää se miksi vasta coverista tuli hitti. Bonnie Tylerin "The Best" olisi hitteyden ansainut, mutta se jäi sinkun B-puoleksi ja Tina Turnerin aika samanoloinen versio nousi klassikoksi. "Living Next Door to Alice" on meille kaikille Smokien hitti vaikka originaalin teki New World.

    VastaaPoista
  2. Näitä tapauksia riittää, eihän Roberta Flackin levytys Killing Me Softlystakaan ollut alkuperäinen.

    Tina Turner on kokenut vuorollaan saman kuin Bonnie Tyler. Hän levytti b-puoleksi biisin Don't Turn Around, josta tuli brittiykkönen Aswadin esittämänä ja uudestaan hitti Ace of Basen molliversiona.

    VastaaPoista