lauantai 24. tammikuuta 2009

Vuodenloppua odotellessa

Tähän asti kokoamissani eri vuosien suurimpien hittien listoissa on huomioitu kappaleen kaikki listapisteet, vaikka ne olisivat jakautuneet kahdelle tai useammallekin vuodelle. Latausaikakautena vanhatkin biisit saattavat palata kuvioihin, joten aivan lopullisten vuosilistojen käsite taitaa olla mahdottomuus, mutta yritän silti. Eli odottelen, että viimevuotiset hitit lakkaavat keräämästä pisteitä. Joku niistä saattaakin osoittautua tämänvuotiseksi.

Esimerkiksi Lady Gagan singlelistadebyytti Just Dance palasi vastikään mukaan Poker Facen imussa ja on nyt korkeammalla (7) kuin syksyllä. Kokonaispistevaaka saattaa ajan mittaan kallistua tämän vuoden puolelle. Oma lukunsa on Lasten liikennelaulu, joka julkaistiin ja nousi ykköseksi jo syksyllä 2007, mutta myi lopulta enemmän vuoden 2008 aikana ja killuu tälläkin viikolla Top 20:ssä. Periaatteessa en voi koota vuosilistaa ennen kuin tuo mystinen ep antaa periksi, ja siinähän voi mennä vaikka kuinka kauan.

50 hittiä -aikakauden jälkeen on pitänyt luoda uusi tapa yhdistää singlelistalta, radiolistalta ja albumilistalta kerätyt saldot, ja muutaman kokeilun jälkeen mielestäni onnistuin siinä. Tosin radiosoittopisteitä piti painottaa suunnittelemaani enemmän, koska sieltä tulee tasaisempaa tulosta kuin myynnistä. Kärjen järjestys on jo selvillä, ja ykkönen on jokseenkin varmasti kotimainen. Tulokset joskus...

7 kommenttia:

 1. Levy-ale näkyy romahduttaneen Loirin Kasarin sijalle 34... Siitä tuli mieleeni, että miltähän mahtaisi näyttää 2000-luvulla eniten levyjä Suomessa myyneiden lista?

  Loiri on varmasti melko kärjessä viiden viimeisen levynsä ansiosta (Ystävän laulut I ja II sekä "Cash-trilogia"). Olisikohan Nightwish ykkönen?

  Timo, oletko koskaan ynnännyt tuollaista tilastoa?

  - Pasi M.

  VastaaPoista
 2. Voihan niitä ynnäillä itsekin. www.ifpi.fi kertoo kaikkien kultalevyjen myyntimäärät, tosin ilmeisesti tukkumyynnistä, eikä siitä miten monta kappaletta on päätynyt asiakkaille.

  VastaaPoista
 3. Tässä siis oma nopeasti laskeskeltu listani eniten Suomessa 2000-luvulla albumeita myynneistä suomalaisista artisteista. Laskelmaan on otettu mukaan 2000-luvulla julkaistut kultalevyt, ja oma konservatiivinen arvioni aiemmin julkaistujen äänitteiden myynnistä 2000-luvun puolella.

  1. Nightwish
  2. Yö
  3. Kari Tapio
  4. HIM
  5. Lauri Tähkä & Elonkerjuu
  6. Smurffit
  7. Jope Ruonansuu
  8. Vesa-Matti Loiri
  9. The Rasmus
  10. Maija Vilkkumaa

  VastaaPoista
 4. Kysyin kun en itse jaksanut laskea... Kiitos vaivannäöstäsi, Antti!

  - Pasi M.

  VastaaPoista
 5. Laskin/arvioin samalla tavalla myös 2000-luvun myydyimmät ulkomaiset artistit Suomessa. Robbiekaan ei mahtuisi myyntiluvuillaan kotimaiseen top kymppiin.

  1. Robbie Williams
  2. Madonna
  3. Il Divo
  4. Metallica
  5. Elvis Presley
  6. Britney Spears
  7. Eminem
  8. Iron Maiden
  9. Anastacia
  10. Shakira

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti porukat lukevat myös näitä kommentteja, jos lisäsisältöä aletaan tuottaa näin paljon. Tuolle vanhojen levyjen myöhemmälle myynnille on vaikea löytää faktapohjaa, paitsi muutaman yksittäisen levyn kohdalla (Metallica, Abba Gold).

  VastaaPoista
 7. Kummankin listan ykkösiä pidän kiistattomina, koska niillä on ilmoitettua myyntiä huomattavasti enemmän kuin seuraavilla. Loput sijoitukset ovat osaksi vain suuntaa antavia. Olen ottanut vanhojen levyjen ja kultalevyrajaa ylittämättömien julkaisujen myynnin huomioon lisäämällä 0-30% ilmoitettuihin 2000-luvun levyjen myyntilukuihin. Joissakin tapauksissa vanhojen levyjen myynti saattaa olla todellisuudessa huomattavasti suurempaakin, esim. Eppu Normaali ja The Beatles voisivat mahtua top kymppeihin, mutta en halunnut tehdä kovin suuria mielivaltaisia lisäyksiä ilmoitettuihin lukuihin.

  VastaaPoista