tiistai 27. tammikuuta 2009

Video tappoi taas radiotähden

Kun aikoinani koostin 50 hittiä -listan pisteytyksen pohjalta Suomen Radiolistaa, otin pähkäilyn jälkeen siihen mukaan myös The Voice TV:n ja MTV Finlandin soittotiedot. Musiikkihan on suhteellisen samanlainen elämys television ja radion kautta aistittuna. Airplay mikä airplay. Niinpä pidän hyvänä ideana, että tästä viikosta eteenpäin nuo kanavat vaikuttavat myös Music Controlin radiosoittotilastoihin.

Nykyisin kumpikin soittaa parhaaseen katseluaikaan jotain ihan muuta kuin musiikkia, ja siihen nähden ihmetyttää, kuinka suuren painoarvon tv-musiikki on saanut listauksissa. Havainnollistan sitä usealla tavalla.

– Ykkösenä jatkavan Katy Perryn Hot n Coldin soittomäärä kasvoi edellisestä viikosta 29,7 prosenttia (155>201), mutta painotetut pisteet peräti 49,1 prosenttia.
– Yhdestä soittokerrasta saa Voice TV:ssä enemmän pisteitä kuin Radio Novalla. Huomattavasti rajallisemmin näkyvä MTV:kin on arvotettu samalle tasolle suositun Radio Rockin kanssa.
– Top 100:n kaikista pisteistä peräti 27,5 prosenttia on peräisin Voice TV:n soitoista, kun radio-Voicen osuus on vain 12,9 prosenttia.
– Listan yhdeksän ensimmäistä biisiä ovat sekä Voice TV:n että MTV:n rotaatiossa. Kymmenes, Koop Arposen Insomnia, tuli lujaa alas viime viikon kakkossijalta, vaikka sen radiosoittokerrat lisääntyivät.

Okei, Voice-videot pyörivät netissä sillä välin kun Tv Viisi lykkää ruutuun halpatuontiryönäänsä, mutta tuolla lienee minimaalinen merkitys listan kokoamismetodien kannalta. Vaikka on hienoa, että airplaylista sai lisää substanssia ja Novan hirmuvalta koki kolauksen, mieltä jäytää epäilys siitä, että uudet säädöt pohjautuvat jonkinlaiseen laskentavirheeseen.

Lisäys ke klo 9:
Uusi Music Control -systeemi on testikäytössä. Sen rinnalla laaditaan yhä vanhan systeemin listaa, jonka sain juuri. Sen ykkösenä on Insomnia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti