keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Aika on kypsä

Ykkösenä jatkava Happoradion Kaunis minä on pysynyt albumilistalla jo 18 viikkoa, mutta on top viitosen juniori. Kun siihen ynnätään Metallica 20, Duffy 35, Abba 81, Mamma Mia 26 ja jaetaan viidellä, keskiarvoksi saadaan 36 (kolmekymmentäkuusi). Niiden alapuolella millään levyllä ei ole edes kahtakymmentä kasassa.

Gold – Greatest Hitsin yhteissumma on tosiaankin 81 viikkoa, kun huomioidaan Ylen listasysteemejä edeltänyt aikakausi. Se on listahistoriamme kolmanneksi sitkein ulkomainen albumi, edellään samantapaisia virkoamisia kokeneet Metallican Metallica (93) ja Michael Jacksonin Thriller (82). Kotimaisen kunkun, Leevi and the Leavings -kokoelma Keskiviikon (133) ohittaakseen Goldin pitäisi maanitella ostajia vielä täysi vuosi.

Kolmen korkeimman uutuudenkin uutuusarvo on kyseenalainen. Pekka Streng palasi listalle 36 vuoden tauolta, ja – saa oikaista – kahdeksantena debytoinut Unen maa on käsittääkseni korkeimmalle noussut edesmenneen artistin ennenjulkaisematonta musiikkia sisältävä levy sen jälkeen, kun Aki Sirkesalon Sanasta miestä meni ykköseksi maaliskuussa 2005.

Sir Elwoodin hiljaiset värit nimesi muhkean boksinsa hämäävästi edellisten kokoelmiensa ”jatko-osaksi”, vaikka tuo nimi ei edes ole järin hyvä (Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia). Sekä ykkös- että kakkososa saavuttivat sijan 15, nyt ollaan kymmenentenä. Aikamoinen menneisyyden mörkö on sijan 16 saksalainen Kreator, joka sai kolme albumia listallemme vuosina 1989–92, mutta ei noussut sijaa 30 korkeammalle.

Alempana nähdään sentään ehtoja ensikertalaisia, ja vieläpä pieniltä levymerkeiltä: Antony & the Johnsons (23), Pintandwefall (36) ja OG Ikonen (38). Asiaa.

1 kommentti:

  1. Mahtoiko OG Ikonen saada listalle nousun ratkaisseet kymmenet kappaleet myyntiinsä lisää niiltä, jotka luulivat levyä Signmarkin kanssa esiintyvän Osmo Ikosen levyksi?

    VastaaPoista