maanantai 12. tammikuuta 2009

Radio epä-Gaga

Lady Gaga on sekä Suomen, Britannian että USA:n singlelistojen ykkösenä, mutta meillä uudemman julkaisun voimin. Vaikka Just Dance debytoi sekä Suomessa että USA:ssa viikolla 31/08, sillä kesti 22 viikkoa saavuttaa Hot 100:n huippu – sillä välin täällä julkaistiin seuraaja Poker Face. Ei meitä silti ihan pioneereiksi voi kehua, sillä ensimmäisenä amerikkalaisartisti löi läpi Australiassa ja Kanadassa.

Läpimurron syy on hieman hämärä ainakin näillä leveysasteilla – täkäläinen levy-yhtiö ei ole vaivautunut Gagaan toistaiseksi satsaamaan eivätkä radiot soittaneet Just Danceä juuri lainkaan. Poker Face on sentään kiivennyt tuoreimman Music Control -listan sijalle 16 lähinnä NRJ:n ja The Voicen soittomäärillä. Syyskuisen albumin aktivoitumista odotellaan.

Poker Facessä kiinnittää huomiota korkealle noustessaan Robynia muistuttavan lauluäänen lisäksi hauska lainaus. Toistuva ma ma ma maa -mörinä on suoraan Boney M:n hitistä Ma Baker (1977), joka giganttisesta Euroopan-menestyksestään huolimatta jäi USA:ssa jokseenkin tuntemattomaksi. Tuottaja Frank Farianin paimentama kvartetti ylsi jenkkilistalle vain kerran (Rivers of Babylon, sija 30). Myös Boney-samplet ja -coverit ovat tähän asti jääneet vähäisiksi – saksalainen Vinylshakerz sentään kierrätti Daddy Coolia meidänkin sinkkulistallamme kolme vuotta sitten.

2 kommenttia:

  1. Pieni tarkennus: vaikka Rivers of Babylon oli Boney M:n ainoa top 40 -hitti USA:ssa, Hot 100 -listalle nousivat myös Daddy Cool (65), Ma Baker (96) sekä Mary's Boy Child (85).

    VastaaPoista
  2. Okei! Käytin huonoa lähdettä, Billboardin albumilistakirjaa, jossa luetellaan vain Top 200:ssa käyneillä albumeilla olevien kappaleiden singlelistasijoitukset. Mainitsemiesi hittien "emoalbumit" eivät päässeet listalle, joten niiden biisejäkään ei ollut merkitty kirjaan.

    VastaaPoista