lauantai 31. tammikuuta 2009

Joku maksoi musiikista!

Suomen äänitemyyntikeskustelussa vallalla ollut käsitys laittomien lataamisten turmiollisuudesta ja hallitsemattomuudesta voitaisiin asettaa toiseen valoon muutamalla suuremmista maista saadulla esimerkillä. Suhteuttamisavuksi: Britanniassa on noin 11 kertaa ja USA:ssa 57 kertaa niin paljon asukkaita kuin Suomessa.

Brittien singlemarkkinat, jotka nykyisin muodostuvat yli 95-prosenttisesti latauksista, kasvoivat viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen, yli 115 miljoonaan. Kasvua oli 33 prosenttia edellisestä vuodesta. Myydyimpien sinkkujen listalla vielä sadaskin (Sugababesin About You Now) keräsi lukeman 106750. (Jaettuna yhdellätoista: lähes kymppitonni.)

Tällä viikolla kaksi biisiä ylitti USA:ssa kolmen miljoonan maksullisen latauksen rajan. Tuo ei vielä ollut ennennäkemätöntä, mutta kumpikin artisti onnistui siinä jo toistamiseen, ja nopeammin kuin edellisellä kerralla. Rihannan triplamiljoonahitit ovat Umbrella ja Disturbia. Yllättävämpi nimi on Katy Perry – tosin biisit on helppo arvata, I Kissed a Girl ja Hot n Cold.

Perryähän pidettiin mitä todennäköisimpänä yhden hitin ihmeenä, mutta kuinka moni biisintekijä Max Martinin asiakas on tähän asti jäänyt yhteen hittiin? (Palaamme asiaan...) Toisaalta neidon albumimenekki myötäilee tuota päiväperhokäsitystä. One of the Boys ei ole myynyt Yhdysvalloissa lähellekään miljoonaa, ja tämän viikon hiljaisessa tilastossa se on vasta sijalla 38. Rihannankin ikivanha levy on 16 pykälää ylempänä.

2 kommenttia:

 1. "Talouden osalta 142-sivuisessa tutkimusraportissa päädytään arvioimaan, että tiedostojen jakamisesta koituu maan taloudelle noin 100 miljoonan euron vuotuinen kokonaishyöty. Useimmat tiedostojen jakajat lataavat tekijänoikeuksin suojattuja tiedostoja maksamatta niistä mitään, minkä vuoksi viihdeteollisuus kärsii lieviä taloudellisia tappioita, hollantilaistutkijat toteavat. Tiedostojen jakamisen positiiviset taloudelliset kokonaisvaikutukset ovat kuitenkin paljon merkittävämpiä, tutkimuksessa todetaan." -Hollanti

  http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/01/tuore-tutkimus-tiedostojen-jakamisesta-100-miljoonan-vuotuinen-hyoty-hollannille

  Arvioitahan nuo ovat ja vaikea sanoa pitävätkä paikkansa, mutta ei se ole kaukaa haettua, että piraatit olisivat ei-piraatteja aktiivisempia kulttuurin kuluttajia, saavathan he paljon kattavamman kataloginkin käyttöönsä.

  VastaaPoista
 2. ^ja toisaalta moniko nyt laittomasti lataava maksaisi jokaisesta laillisesta biisistä. Varmaan tulisi hintarajoite aika nopeaan vastaan, joten ei asia varmaan ihan noin mustavalkoinen ole.


  Veikkaan muuten Max Martinin yhdeksi yhdenhitin ihmeeksi Lambrettan Bimboa.

  VastaaPoista