tiistai 24. heinäkuuta 2018

Suomessa listatkin lomailevat

Kun megatähti julkaisee yhtä aikaa 23 uutta biisiä, luulisi striimiaikana olevan pulmallista nostaa massasta esille ne koko kansan hitit. Draken Scorpion-albumin kappaleet pärskähtivät maailman listoille aika kontrolloimattoman näköisesti, mutta meillä Suomessa merkkihetket löytyivät kuin itsestään. Ensin huomio kiinnittyi Michael Jackson -”duettoon” Don’t Matter to Me, ja sitten esiin syöksähti viraalitanssi-ilmiö In My Feelings. Se debytoi toissapäivänä singlelistan 11:ntenä ja kiipesi eilen Spotify-päivälistan ykköseksi – 24 päivää ilmestymisensä jälkeen.

Jaa miksi tapojeni vastaisesti siteerasin ns. singlelistaa? Koska Striimatuimmat-listaa ei päivitetty NRJ:n sivuille ja koska Musiikkituottajien sivuilla sitä ei ole päivitetty viikon 44/2017 jälkeen. Jälkimmäinen on käsittämätön ratkaisu muun muassa siksi, että NRJ ei ylläpidä arkistoa vanhoista listoista. Arkistosivusto Wayback Machine auttaa löytämään aiemmatkin Top 50:t, mutta vain ne, jotka on julkaistu – toistaiseksi sen ulottumattomissa on kaksi (oletettavasti lomasyistä) julkaisematta jätettyä listaa.

Mistä senkään tietää, palaako Striimatuimmat NRJ:lle enää laisin, jos sen prioriteetti on näin olematon. Journalistisesti olisi tärkeää nostaa listan tunnettuutta, jotta mediassa tajuttaisiin, että yhden kaupallisen toimijan (eli arvatkaa minkä) tulostuksille on olemassa laajempi ja virallisempi vaihtoehto. Latauslistan alasajolle oli ymmärrettäviä syitä, mutta yksikään niistä ei päde Striimatuimmat-listaan. Yhden ymmärrettävän syyn saisi aikaiseksi, jos ns. singlelista kasvatettaisiin nykyisestä Top 20:stä vähintään Top 40 -mittaan.

4 kommenttia:

 1. Ärsyttävää tosiaankin. Onneksi tuon toissaviikkoisen listan sijoitukset saa suurimmaksi osaksi (koko top 40:n osalta) selvitettyä edellisistä sijoituksista.

  Katsoin tuolloin Kworb-sivustolta top 50:n torstai–keskiviikko-väliltä. Korkeimmalla olleet kappaleet, jotka eivät olleet striimauslistan julkaistuilla sijoituksilla olivat seuraavat:

  Drake: Nonstop
  Drake: 8 Out of 10
  Aste: Pojat ei itke
  Antti Tuisku: Kumipuku
  Drake: In My Feelings
  Drake: God's Plan

  Ehkä nuo olivat myös striimauslistan puuttuvilla sijoilla, ehkä eivät (heittoa löytyy, mutta esim. sijat 48 ja 49 olivat samat sekä Kworbin listalla että virallisella striimauslistalla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kworbin lista tietenkin perustuu pelkkään Spotifyhin, mutta parempi tuokin kuin ei mitään.

   Poista
 2. On sentään vielä ainakin yksi paikka, jossa Striimatuimmat-lista noteerataan virallisesti: Suomen virallisen listan Facebook-sivu referoi sitä perjantaisin. Ei kylläkään niinä viikkoina, kun se puuttuu NRJ:n sivulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi Spotifyssa on soittolista top 20:stä yksinkertaisesti nimellä "Suomen Virallinen Striimauslista". Tuo on päivitettykin tällä viikolla ja järjestys on hieman eri kuin singlelistalla. Edellisen singlen tavoin Tippa olisi siis ykkösenä striimaus- mutta ei singlelistalla.

   Poista