keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Liikaa Drakea vai liian vähän?

Viime perjantaina julkaistu 25-raitainen Drake-albumi Scorpion oli varsinkin suoratoistobisneksen kannalta niin iso ilmiö, että useampikin mopo näytti karkaavan käsistä. Spotifyn soittolistakattaus oli niin Drake-pitoinen, että jotkut amerikkalaiset asiakkaat pillastuivat – he kun mielestään maksavat mainoksettomasta palvelusta ja näin vahva promootio ei kuulu siihen. Apple Musicin väittämä, että Scorpionia olisi julkaisupäivänä striimattu enemmän sen kuin Spotifyn kautta, herätti lähinnä epäuskoa.

Levyn vastaanotto eri maissa on vaihdellut paljon. Perjantain Spotify-raportit näyttivät, että USA:ssa ja artistin kotimaassa Kanadassa peräti 23 soitetuinta biisiä olivat peräisin Scorpionilta – Britanniassa ”vain Top 12. Eilen Australian Top 10:ssä oli viisi Drakea, mutta Saksassa ei yhtään. Ruotsin ja Suomen Top 10:ssä oli yksi, heillä ykkösenä ja meillä viitosena.

Se yksi on Don’t Matter to Me, johon on ujutettu ennenjulkaisematonta Michael Jacksonin laulua. Se laitettiin Suomen Spotifyssa saman tien Kovimmat hitit juuri nyt- ja Uuden musiikin lista -soittolistojen lähtöraidaksi, mutta luultavasti USA:ssa ei – siellä se nimittäin oli julkaisupäivänä vasta levyn 10. soitetuin biisi, mutta on sittemmin kiivennyt kakkoseksi ja maailmanlistalla kärkeen.

USA:n Spotify-ykkönen Nonstop on meillä 28:ntena ja muut raidat sen alapuolella, mitä voi pitää odotettua vaisumpana tilanteena – ehkä 25 biisin annos on yksilösuoritusten kannalta epäedullisen suuri. Eiköhän mies silti ole matkalla ekalle paalupaikalleen Suomen albumilistalla.

2 kommenttia:

  1. Täysin asian vierestä, mutta satutko muistamaan mistä kappaleesta on käännetty Cheekin "Etsi joku toinen" -kappaleen kertosäe?

    VastaaPoista
  2. Kuuntelin ekaa kertaa kyseisen biisin eikä tuntunut kertosäe tutulta. Raul Reiman -vainaa on saanut tekstittäjäkrediitin, mutta en tiedä lähdettä.

    VastaaPoista