keskiviikko 1. toukokuuta 2013

mpk12: Grace (1994)


Midpriceklassikot-sarjassa käsitellään tunnettuja levyjä, joiden ainoa tilastomerkintä Suomessa on tullut midpricelistalta.

Jeff Buckleyn ainoaksi varsinaiseksi albumiksi jäänyt Grace ei ilmestyessään ollut listamenestys, vaikka kritiikit ylistivät ja mies promosi levyä pitkällä maailmankiertueella – se kävi ainoastaan Australian Top 10:ssä. Grace sai paksun myyttikuorrutteen ja vakiopaikan tulevista maailman paras albumi -äänestyksistä kesäkuussa 1997, kun Buckleyn hukkunut ruumis nostettiin Wolf Riveristä.

Kuologlooria tarttui eritoten Buckleyn versioon Leonard Cohenin Hallelujah’sta, joka alkujaan ei noussut esiin tasavahvalta levyltä – minä ainakin ostin Graceni nimiraidan ja Last Goodbyen takia. Sen esilläolo tv-sarjoissa, elokuvissa ja miltei pakollisilta vaikuttaneissa laulukisakierrätyksissä kohotti Buckleyn miespuoliseksi Eva Cassidyksi, ja Hallelujah muun muassa komeili jouluna 2008 brittilistan kakkosena.

Suomalaiset eivät ikinä hoksanneet Cassidyn haudantakaista tähteyttä, mutta täkäläistenkin Idols-jollotusten myötä Hallelujah eteni singlelistan 14:nneksi. Jo tätä ennen, huhtikuussa 2007, muutama vuosi aiemmin laajennettuna Legacy Editionina julkaistu Grace kiipesi midpricelistamme kärkeen yhden viikon ajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti