tiistai 14. toukokuuta 2013

Nolla Google-osumaa


Tämänvuotinen Listablogin kesäsarja vaatii hiukan selittämistä, koska aihevalinta tuntuu ristiriitaiselta tähänastisiin linjanvetoihini nähden. Olenhan julistanut, että sekalaisten hittien kokoelmat eivät kuulu albumilistalle ja jopa manipuloinut historiaa poistamalla ne vanhoista tilastoista. Pyrkimyksenäni oli yhdenmukaistus vuosien 1994-2009 listojen kanssa, joista ne kansainvälisen esimerkin mukaisesti eliminoitiin.

Viime vuonna julkaistussa pomus.netin listatietokannassa palautin ne paikoilleen kilpailun ulkopuolella, ilman sijalukua. Aion hamassa tulevaisuudessa pisteyttää virallista lista-aikaa edeltäneet hitit paremmin kuin mihin kykenin Sisältää hitin -kirjaa tehdessä. Tarvitsin sitä varten eri esittäjiä -levyjen listasijat, koska ne tuovat uuteen laskelmaan tärkeää lisäsubstanssia.

Kesäsarja käsittelee vuosien 1972-1993 menestyneimpiä kokoelmia. Joistakin tosin ei ole mitään sanottavaa – esimerkiksi joulukuussa 1982 ykköseksi nousseesta kuvan Double Lovesta – joten esille karsitaan vain kiinnostavimmat. Finnhits ei ole ainoa julkaisujatkumo, jonka osia saimme katsella vuodesta toiseen hyvinkin korkealla. Seassa on myös pari musiikkityylillään yllättänyttä myynti-ihmettä.

Eri esittäjiä -kokoelmat ovat ärsyttäneet myös sanallisella sekaannuksellaan. Niitä ei voi kutsua vain kokoelmiksi, koska yksittäiset artistitkin julkaisevat kokoelmia. Eri esittäjiä -nimellä toisaalta saatetaan tehdä hyvinkin yhtenäisiä taidekokonaisuuksia. Keksin sarjaa varten uuden sanan, koska on kivaa syöttää nettiin ennennäkemättömiä kirjainyhdistelmiä. Kesäkuun 1. päivä alkavan sarjan nimi on Variöösi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti