perjantai 3. toukokuuta 2013

Tasavertaisuuden haamu

Psyn Gentleman on lähtenyt Billboardin Hot 100:ssa jo jyrkkään alamäkeen (5–26), mutta meidän latauslistallamme se ehti vasta nyt ykköseksi. Eri maiden sijoitusten vertailu on käynyt arveluttavaksi laadintametodien pirstouduttua – esimerkiksi tuo USA:n lukema tuli lähes pelkillä You Tube -soitoilla, joita ei muualla juuri sisällytetä listalaskentaan. Toinen hämmentäjä on tietenkin Spotify.

The Voice of Finland -finaalin siivittämänä latauslistan 21:nneksi nousi Lisa Nilssonin ja Aki Sirkesalon 10-vuotias duetto Mysteriet. Se on Nilssonin ensimmäinen täkäläinen singlemyyntimerkintä. Yllättäen Sirkesalollakaan ei ollut niitä aiemmin kuin yksi (Pelkkää kuvitelmaa #9, 1995), vaikka hän nettosi kuusitoista Top 10 -sijoitusta radiolistalta.

Mysteriet edustaa Top 30:ssä ummehtunutta menneisyyttä jo pelkällä esittäjänimellään: kaksi artistia eikä heidän välissään featuring-sanaa! Toisin kuin 13 muussa listan biisissä. Kun Itunes-käytännön sanelemana nuo vierailijat usein vielä erotellaan biisi- eikä esittäjäsarakkeeseen, hierarkia korostuu. Itse esitys saattaa silti kuulostaa tasapuoliselta duetolta tai jopa vierailijan varastamalta show’lta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti